Openingsindicatie AEX: -0,2%. Vandaag wordt bekend wat de tarievenregen behelst. Avantium emitteert, Tesla komt met afzetcijfers en eerste 'referendum' Trump is mixed bag.
AEX-openingsindicatie: -0,2% | S&P500: +0,4% | Nikkei 225: fractioneel hoger
De highlights van woensdagochtend 2 april:
- De AEX-index gaat een vlakke tot lagere opening tegemoet.
- Het belangrijkste item van vandaag zijn Amerikaanse importtarieven
- Het op een na belangrijkste item: Amerikaanse importtarieven
- Het op twee na belangrijkste item: Amerikaanse importtarieven
- Wall Street eindigde gisteren overwegend hoger, Azië vlak tot licht lager
- Tesla komt met productiecijfers en Avantium komt met een emissie.
2 april, Liberation Day: de dag waarop de VS naar verwachting met een ongekend pakket aan tarieven komt, in de hoop onevenwichtigheden in de handel met andere landen te bestrijden. De financiële markten houden hun adem in en de kans is groot dat dit vandaag het marktsentiment zal domineren.
Verder is er niet veel nieuws, behalve over Avantium, dat met een aandelenuitgifte zo'n €40 miljoen wil ophalen. Daar zijn aandeelhouders doorgaans niet heel blij mee, met het oog op verwatering.
Wat heeft Trump in petto?
Vanavond horen we eindelijk hoe dat pakket aan invoerheffingen er uit gaat zien. Laten we eerst kijken naar de maatregelen die al bekend zijn. Er komt sowieso een tarief van 25% op geïmporteerde auto's, bovenop reeds bestaande heffingen. Dit zal vooral Mexico raken en in mindere mate Japan en Zuid-Korea. De Kospi (-4,1%) en de Nikkei (-5,5%) zij de afgelopen week ook fors gedaald. Uiteraard zal Duitsland, een grote autoproducent, ook niet blij zijn.

Een andere zekerheid is dat landen die olie en gas uit Venezuela importeren worden gestraft met een invoerheffing van 25%. Die maatregel is vooral gericht tegen China, dat goed is voor bijna de helft van de import van olie uit het Zuid-Amerikaanse land.

Het belangrijkst zijn wederkerige tarieven, voor landen die ook invoerheffingen aan de VS opleggen en die ook direct na de aankondiging effectief worden. De reikwijdte hiervan is nog altijd onduidelijk. The Washington Post berichtte dat Trump van plan is om importheffingen van circa 20% te plakken op de meeste producten uit het buitenland. Dat zou een zeer vérgaande maatregel zijn, die de hele wereld raakt. Maar inmiddels lijkt ook een omvangrijke groep Amerikanen - zelfs Republikeinen - ervan overtuigd dat de tarievenregen ook gewone Amerikanen pijn zal doen:

Helder is dat harde maatregelen niet onbeantwoord zullen blijven. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen liet weten dat Europa er klaar voor is en 'stevige tegenmaatregelen' niet zal schuwen. Volgens The Washington Post heeft de EU een flink wapenarsenaal om hard terug te slaan, waaronder heffingen voor Big Techbedrijven als Apple, Google, Meta.
Eerste 'referendum' beleid Trump
Ondertussen zijn er in Florida speciale verkiezingen gehouden voor twee open Congreszetels, terwijl kiezers in Wisconsin naar de stembus konden om een nieuwe rechter te kiezen voor het Hooggerechtshof in de staat. Dit geldt als een eerste referendum van het beleid van Trump. In Florida lijken de Republikeinen te hebben gewonnen, waarmee ze hun krappe meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben vergroot, al was het spannend.
In Wisconsin zijn de eerste signalen minder positief voor de president:
Breaking news: Elon Musk’s preferred candidate has been trounced in a pivotal Supreme Court race in Wisconsin, widely seen as a referendum on him and Trump's agenda www.ft.com/content/2c3f...
[image or embed]
— Financial Times (@financialtimes.com) April 2, 2025 at 5:13 AM
Beurzen Azië blijven dicht bij huis
De Aziatische beurzen bleven vannacht dicht bij huis, in afwachting van wat komen gaat. Alleen in Japan en Zuid-Korea grotere verliezen. De standen, geklokt om 8.15 uur:
- Nikkei 225: fractioneel hoger
- TOPIX (Japan): -0,7%
- Shanghai Shenzhen CSI 300: -0,2%
- Shanghai Composite index: nipt lager
- Hang Seng (Hongkong): -0,1%
- Kospi (Zuid-Korea): -0,7%
- Nifty 50 (India): +0,4%
Gemixt beeld bij techaandelen
Techaandelen lagen er verdeeld bij:
- Alibaba: -0,2%
- Prosus-deelneming Tencent: -0,6%
- Baidu: +0,7%
- Foxconn: +1%
- SK Hynix: +0,4%
- Advantest: +2,2%
- Tokyo Electron: +1,7%
- Softbank: -0,4%
Dagwinst Wall Street na volatiel sessie
Wall Street heeft een nogal volatiele beursdag met overwegend winst afgesloten. De slotstanden:
- S&P 500: 5.633,07 punten (+0,4%)
- Dow Jones-index: 41.989,96 punten (fractioneel lager)
- Nasdaq Composite: 17.449,89 punten (+0,9)
- Russell 2000: 2.012,24 punten (fractioneel hoger)
- SOX-index: 4.282,46 punten (+0,3%)
Ook in New York was 'Liberation Day' uiteraard het gesprek van de dag. De grote onzekerheid over de impact van de handelsoorlog begint inmiddels ook door te sijpelen in de reële economie. Eerder zagen we al dat het consumentenvertrouwen een behoorlijke knauw had gekregen. Gisteren lieten ook de inkoopmanagersindexen voor de industrie een verslechtering zien. Ook de arbeidsmarkt lijkt geleidelijk af te koelen. Het aantal vacatures in de VS bleek in februari iets te zijn gedaald, naar het laagste niveau in vier jaar.
Koerswinst Tesla voorafgaand aan productiecijfers
Nu het eerste kwartaal ten einde is, komen autofabrikanten met afzetcijfers naar buiten. Die bevestigen dat China bezig is met een opmars. Nio leverde in het afgelopen kwartaal 42.094 auto's af: 40,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. XPeng leverde er 33.205 af: ruim drie keer zoveel als in Q1 van 2023. Beide bedrijven werden hiervoor beloond door beleggers: de koers van Nio steeg met 1,6% op Wall Street en Xpeng won vannacht in Hongkong 1,2%.
Tesla is vandaag aan de beurt, maar deze autofabrikant ziet juist de verkopen afnemen (zie verderop). Voorafgaand hieraan eindigde het aandeel 3,6% hoger. Een doekje voor het bloeden: sinds de jaarwisseling is ruim 29% beurswaarde weggesmolten.
Lees ook: Cathie Wood: koers Tesla naar $2.600 in vijf jaar
Ook de andere Magnificent 7-aandelen gingen hoger de dag uit:
- Nvidia: +1,6%
- Alphabet: +1,7%
- Apple: +0,5%
- Amazon: +1%
- Microsoft: +1,8%
- Meta: +1,7%
Domper Johnson & Johnson en overnamerumoer
De koers van Johnson & Johnson kelderde met 7,6% nadat een rechter een derde poging van het bedrijf afwees om via een faillissementsprocedure een schikking te treffen voor claims dat talkpoederproducten van het bedrijf eierstokkanker hebben veroorzaakt.
Verder waren er overnamegeruchten in de techhoek; altijd goed voor koersspektakel. Het Britse Alphawave, gespecialiseerd in razendsnelle connectiviteitsoplossingen voor bijvoorbeeld datacenters en 5G, lijkt inzet te zijn van een overnamegevecht. Volgens persbureau Reuters overweegt de Amerikaanse chipgigant Qualcomm een bod op het bedrijf uit te brengen, maar ook ARM (onderdeel van het Japanse Softbank) zou interesse hebben.
De speculaties legden het aandeel Alphawave (+43%) geen windeieren. Qualcomm daarentegen eindigde 0,4% lager, ARM won 0,2% en Softbank verloor vannacht in Japan 0,4%.
Koers Newsmax +2.230% sinds IPO, maar winstnemingen nabeurs
Verder zagen we opmerkelijke koersbewegingen bij Newsmax, een rechts, conservatief mediabedrijf dat afgelopen maandag naar de beurs ging en daarbij $75 miljoen ophaalde. Dit is het op drie na grootste nieuwskanaal in de VS, na Fox News, MSNBC en CNN, dat aanzienlijk bekender is geworden sinds de overwinning van Trump.
Newsmax maakte een uitzinnige entree op Wall Street. Het aandeel werd aanvankelijk geprijsd op $10, maar op de eerste handelsdag schoot de koers met 667% omhoog. Gisteren steeg de koers met nog eens 179% naar $233: 2.230% hoger dan dat tientje waarmee het avontuur begon. De marktkapitalisatie is hiermee boven de $20 miljard geschoten, waardoor Newsmax inmiddels beduidend meer waard is dan The New York Times Company ($8,1 miljard) en Paramount ($7,9 miljard), maar ook een hogere waarde heeft dan Super Micro Computer, HP Enterprise of Dollar General.
Opmerkelijk, zeker voor een mediabedrijf en al helemaal voor een bedrijf dat vorig jaar een omzet behaalde van 'slechts' $171 miljoen en $71,9 miljoen verlies leed.
Wie op de eerste beursdag met $1000 was ingestapt, had nu ruim $23.000 op zijn rekening gehad. Dat is lekker cashen. Maar bedenk dat dit weinig te maken heeft met beleggen, maar meer met speculeren. Gisteren nabeurs kelderde de koers met 18,5%. En als je kijkt wat er met die andere Trump trades is gebeurd, is helder dat je je vingers er behoorlijk aan kan branden. Zie hier de glijbaanrit van Trump Media & Technology (ticker: DJT), waarbij de overwinningsroes uit het aandeel is gelopen:

Die van Trumps eigen cryptomunt $trump laat een verloop zien waar men op de hartbewaking van in paniek zou raken:

De indicatoren:
- De Europese beurzen gaan een vlakke tot lagere opening tegemoet
- Ook vlakke tot lagere koersen in Azië vannacht.
- De CBOE VIX (graadmeter van volatiliteit) is gedaald naar 21,77 punten, maar nog altijd hoog.
- De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is met 2 basispunten opgelopen naar 4,18%. Prijst de markt een recessie in?

- De Nederlandse tienjaarsrente noteert 2,905%.
- De euro noteert nu 1,0790 ten opzichte van de greenback.
- De goudprijs staat nipt hoger op $3.114 per troy ounce.
- De olieprijzen moeten nog wakker worden: weinig beweging. Een vat WTI kost $71,16 en een vat Brent-olie $74,44.
- De bitcoin staat 0,2% hoger op $87.891.
Nieuws en agenda
Hieronder het belangrijkste nieuws sinds het sluiten van de beurs gisteravond.
- 08:04 Berenberg zet AB InBev en Heineken op de kooplijst
- 07:22 Aziatische beurzen blijven dicht bij huis
- 07:06 Avantium wil komende maanden €40 miljoen ophalen
- 01 apr Autofabrikanten beboet voor afspraken over recycling
IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Het volledige nieuwsoverzicht vindt u hier.
Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo:

En in deze aandelen zijn op dit vlak de grootste bewegingen te zien:

Agenda: Liberation Day (en productiecijfers Tesla)
Alle cijfers die vandaag verschijnen zullen waarschijnlijk worden overschaduwd door de mededelingen van de Amerikaanse president Trump over de handelstarieven die die dag ingaan.
Ook wordt uitgekeken naar de productiecijfers van Tesla over het eerste kwartaal. Tesla kampt met toenemende concurrentie (vooral uit China) en felle protesten tegen de rol van topman Elon Musk in de Amerikaanse politiek. Door Visible Alpha gepolste analisten verwachten gemiddeld dat Tesla 373.000 auto's heeft afgeleverd in Q1: 3,6% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Maar diverse analisten vrezen dat die inschatting te optimistisch is. Vorige week meldde ACEA, de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten, immers dat er in februari 47% minder Tesla's werden geregistreerd in de Europese Unie dan een jaar eerder. En dat terwijl het aantal geregistreerde nieuwe EV's die maand met ruim 28% was gestegen.
Op Spanje na holden de Tesla-verkopen op het hele continent achteruit:

Verder publiceert loonstrookjesverwerker ADP vanmiddag het banenrapport over maart, dat geldt als voorproefje voor het grote non-farm Payroll Report van vrijdag. Is een verdere afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt hierin zichtbaar?
Hierbij de agenda voor de rest van de dag:
13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP, maart (VS)
16:00 Fabrieksorders, februari (VS)
16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
22:00 Tesla, productiecijfers eerste kwartaal (verwacht)
En dan nog even dit:
De rollen zijn omgedraaid dankzij Duits 'spoetnikmomentje'
Inflatie is goed als je schulden hebt, maar voor beleggers is het een stille sluipmoordenaar. Nóg een reden om het handelsgeweld met argusogen te volgen:

Zou in bepaalde delen van de VS het licht uitgaan? Zeker is dat ook andere landen belangrijke troeven in handen hebben:
U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!