Bitcoin-nieuws: de rechter heeft geoordeeld dat een man die zijn privésleutels is verloren niet op de stort mag zoeken.
Een Britse computeringenieur vermoedt dat zijn harde schijf met Bitcoin, nu bijna 700 miljoen euro waard, op een vuilstort ligt. Hij wil de hele locatie kopen om zijn fortuin terug te krijgen.
Een decennium van verwoede pogingen
De 39-jarige James Howells probeert al tien jaar de harde schijf terug te vinden die zijn voormalige partner in 2013 per ongeluk heeft weggegooid. Bitcoin was destijds nog een relatief onbekende digitale valuta en zijn verloren bezit had toen nauwelijks waarde.
Maar nu de waarde van de voornaamste cryptomunt, volgens al het Bitcoin nieuws, de afgelopen jaren enorm is gestegen, is zijn zoekgeraakte harde schijf inmiddels bijna 700 miljoen euro waard.
Howells blijft juridisch vechten, maar heeft nog altijd geen toegang tot de stortplaats in Newport, Wales. Daar denkt hij dat zijn harde schijf onder duizenden tonnen afval ligt.
Zijn laatste poging mislukte vorige maand. Een rechter van het Britse Hooggerechtshof wees zijn zaak tegen de gemeenteraad van Newport af. Hij kreeg geen toestemming om het terrein te doorzoeken noch de gewenste schadevergoeding van 495 miljoen pond (ongeveer 600 miljoen euro).
Van rechtszaken naar het kopen van de vuilstort
Kort na de uitspraak kondigde de gemeenteraad van Newport aan dat de stortplaats in 2025-26 zal sluiten. De locatie wordt daarna tot een zonnepark omgebouwd om hun nieuwe vloot vuilniswagens van zonne-energie te voorzien.
Deze aankondiging verraste Howells. Hij wees erop dat de raad in de rechtszaal had gesteld dat het afsluiten van de stortplaats voor zijn zoekactie grote gevolgen voor de gemeenschap zou hebben.
“Dat de gemeente van plan is de vuilstort zo snel te sluiten, is een verrassing. Vooral omdat ze tijdens de rechtszaak beweerden dat het afsluiten van de stortplaats voor mijn zoekactie een enorme nadelige impact zou hebben op de inwoners van Newport. Tegelijkertijd waren ze blijkbaar al van plan om de stortplaats toch te sluiten,” vertelde Howells de BBC.
Ondanks de juridische tegenslagen onderzoekt Howells nu de mogelijkheid om de stortplaats volledig op te kopen. “Ik zou geïnteresseerd kunnen zijn in de aankoop van de vuilstort,” zei hij. “Ik heb deze optie recent met investeringspartners besproken, en het idee ligt zeker op tafel.”
Een gok met hoge inzet
Bitcoin, een gedecentraliseerde virtuele munt, is wereldwijd steeds populairder geworden. Het wordt in digitale wallets bewaard, maar zonder de privésleutels op zijn verloren harde schijf kan Howells niet bij zijn vermogen.
In 2024 steeg de waarde van Bitcoin met 80%, wat Howells nog vastberadener maakte. Hij stelde een team samen met experts in dataherstel en afvalbeheer. Samen werkten ze een gedetailleerd plan uit om de harde schijf te vinden in de naar schatting 100.000 ton afval.
Toch blijft de gemeenteraad van Newport zijn plannen blokkeren, met verwijzing naar milieuzorgen en het juridische eigendom van het afval. De rechtbank gaf de raad gelijk. Rechter Keyser KC oordeelde dat Howells’ claim “geen realistisch vooruitzicht had om in een rechtszaak te slagen.”
Dus wat nu?
Het kopen van een complete vuilstort lijkt een extreem plan, maar kan Howells’ laatste kans zijn om zijn Bitcoin terug te krijgen. Zijn voorstel vereist echter flinke financiële steun, zorgvuldige logistiek en milieugoedkeuringen.
Of het alsnog doorgaat, blijft onzeker. Maar één ding is zeker: Howells geeft niet op. Lukt het hem, dan wordt dit absoluut een van de meest bijzondere verhalen over verloren en teruggevonden digitaal vermogen.