Na een vliegende start houdt de AEX het momentum vast, met Fastned en Prosus als enige dissonanten. TikTok krijgt hulp van Trump.
And we're back! Voor het eerst sinds oktober 2024 sloot de AEX zojuist weer boven de 900 punten. Ruim zelfs, want de stijging van +1,5% was genoeg om de index tot 907,66 te tillen.
De start was al vliegend, want dankzij chipgigant TSMC schoten ASML, ASMI en Besi al bij het luiden van de beursgong hard uit de startblokken. De grootste chipfabrikant ter wereld presenteerde vanochtend vroeg cijfers om door een ringetje te halen: een omzetgroei van 37% in het vierde kwartaal (ten opzichte van Q4 2023), en een nettowinststijging van zelfs 57%.
Waar het Amsterdamse chiptrio vooral op vloog waren de vooruitzichten waar TSMC mee kwam. De Taiwanese chipmaker verwacht de komende jaren 40% groei per jaar voor AI-chips en maakte bekend de investeringen dit jaar fors op te schroeven tot $38-$42 miljard, waar dat eerder rond de $30 miljard lag. Een deel van dat geld komt, al dan niet via-via, bij de Amsterdamse chipfondsen terecht.
IEX-analist Ivo Breukink sloeg vandaag al aan het rekenen met de nieuwe cijfers van TSMC en kon weinig anders dan zijn koersdoel verhogen.
Dissonanten Prosus en Fastned
Hoewel de chipaandelen het podium delen, zien we op het Damrak vooral groene cijfers. Onder de (nu nog) 25 AEX-fondsen tellen we maar één daler (Prosus). In de divisies daaronder worden de prestaties snel zwakker, met acht dalers in de AMX en maar liefst 14 in de smallcapkelder.
De poedelprijs van het Damrak gaat vandaag naar Fastned. De dappere smallcapper slikte al bij de update over het vierde kwartaal de bittere pil: het verlaagt de verwachtingen voor 2025. En dat viel niet goed bij vriend en vijand. Teun Verhagen rekende voor ons de consequenties door:
Superdeluxe luxeaandelen
Overigens zijn de chipaandelen met ruim 4% koersstijging niet eens de beste Europese sector. In Parijs swingen met name de luxe-aandelen de pan uit, nadat hun Zwitserse branchegenoot Richemont maar liefst 16% steeg na uitstekende verkoopcijfers over het laatste kwartaal. LVMH (+9%), Kering (+6%) en Hermès (+5%) lieten ook een koerssprong zien, nu deze eerste zwaluw wellicht een teken is van een herstel van de luxemarkt na een dramatisch 2024.
Trump helpt TikTok, Meta daalt
De groene koersen in Europa werken nog niet echt aanstekelijk op Amerikaanse beleggers. De indices daar bleven lang rond het slot van gisteren hangen en kleuren nu héél lichtgroen. Nvidia doet niet mee met het Amsterdamse chipfestijn en staat een procent lager, Big Tech-fondsen als Alphabet en Meta staan ook in de min, nu het erop lijkt dat Donald Trump zijn best wil doen om het aanstaande verbod op concurrent TikTok even in de wacht te zetten.
Dat TikTok-CEO Shou Chew komende maandag, net als Musk en Zuckerberg, óók op de gastenlijst staat bij de inauguratie van de president spreekt in ieder geval boekdelen.
De brede markt
- Fraaie score voor de AEX, die in Europa alleen de CAC40 (+2,1%, zie hierboven) voor zich moet dulden
- Wall Street noteert heel kleine plusjes
- De dalende rente in VS daalde vanmiddag nog verder: 10-jaars nu op 4,61%
- De Nederlandse 10-jaars rente staat nu op 2,76%
- EUR/USD kijkt het even aan op $1,03 en een beetje
- Bitcoin speelt kat en muis met de $100K-grens
Stijgers & dalers
De top-5 en flop-5 van het Damrak:
- TSMC gaf de chippers een zet in de rug, Goldman Sachs geeft Besi (+4,7%) nog een extra push met een koersdoelverhoging
- Het geplaagde Heineken (+2,0%) nestelt zich brutaal in de AEX-top-5
- Zowaar eens goed nieuws voor Randstad (+2,0%), dat bij Bank of America op de kooplijst gaat
- Prosus (-0,5%) schrijft als enige AEX-fonds rode cijfers vandaag
- Concurrent Deliveroo (D) gaat hard op goede cijfers, Just Eat Takeaway (+0,3%) volgt niet
- Een plekje op de kooplijst van KBC helpt Eurocommercial Properties (-0,5%) niet
- Hoe gaat het met de (Nederlandse) tips uit het Lynx beleggersdebat van gisteren? Alle drie in de plus: Sif (+1%), Fugro (+0,4%) en HAL (+0,3%)
- Fundlogic stapt bijna helemaal uit Pharming (-1,2%)
- Fastned-beleggers (-7,7%) hebben het moeilijk met de voorzichtiger outlook
Agenda
Het zwaartepunt van de agenda voor morgen ligt erg vroeg: de Chinese economische groei is met stip het stevigste item.
- 04:00 Economische groei Q4 (Chi)
- 04:00 Industriële productie, detailhandelsverkopen december (Chi)
- 08:00 Detailhandelsverkopen december (VK)
- 11:00 Inflatie december def. (eur)
- 14:00 Schlumberger Q4-cijfers
- 14:30 Woningbouw en bouwvergunningen december (VS)
- 15:15 Industriële productie december (VS)
En dan nog even dit
Waarom bulls meer verdienen dan bears
Een op de vijf verkochte auto's in de VS is elektrisch; het marktaandeel van Tesla is onder de 50% gezakt
Meta heeft nieuwe AI-vertaalsoftware
Op Wall Street zijn de jaren negentig terug