Hoewel de eerste indextrackers (ETF’s) begin jaren negentig werden geïntroduceerd, is het toch pas in de laatste 10 jaren dat indextrackers massaal omarmd zijn door institutionele en particuliere beleggers. Belangrijkste reden voor deze toegenomen populariteit is toe te schrijven aan de beperktere beleggingsrisico’s en de veel lagere kosten.
Toename belegd vermogen verdubbelt komende 5 jaren
Ondanks het feit dat het totaal belegd vermogen in indextrackers inmiddels is toegenomen tot een ruime 3.000 miljard dollar, is dit nog altijd geen 10% van het totaal belegd vermogen in beleggingsfondsen. De verwachting is dan ook dat de groei de komende jaren alleen nog maar verder toeneemt. Accountantsorganisatie PwC voorspelt zelfs een ruime verdubbeling voor de komende 5 jaar.
Het totaal belegd vermogen in beleggingsfondsen is met 13,2 biljoen dollar nog altijd een fractie van wat in indexfondsen wordt belegd. Echter de kosten die een ‘gemanaged’ beleggingsfonds berekent, blijken in de meeste gevallen niet toereikend om de beleggingsresultaten van een indexfonds te evenaren. Dat verklaart de verwachting dat het totale belegd vermogen in indextrackers zal verdubbelen tot een niveau van 7.000 miljard dollar in 2021, aldus onderzoeker PwC.
Laag kostenniveau
Eén van de grootste voordelen van een indextracker is het lage kostenniveau. Onlangs verklaarde mevrouw Rachel Lord van iShares (wereldmarktleider als uitgever van indextrackers) dat de kosten voor indextrackers nog verder omlaag zullen gaan wanneer het belegd vermogen in indextrackers toeneemt. Zo waren de kosten van een indextracker in 2011 nog 0,42% per jaar, terwijl op dit moment indextrackers te vinden zijn die slechts 0,07% aan kosten berekenen.
Dankzij verscherpte regelgeving door toezichthoudende instanties zijn fondsbeheerders verplicht hun kosten duidelijk te communiceren. Een extra voordeel voor indextrackers, aldus mevrouw Lord. Bewuste beleggers zullen dan ook gemakkelijker de overstap maken van dure
beleggingsfondsen naar goedkopere indextrackers.