Biotechmarkt verdubbelt tot 2020
03-11-2015 00:00,
Bron: Robert Schuckink Kool
Het is vind ik erg interessant de ontwikkelingen in de biotechsector te volgen. Mede daardoor weet ik dat biotechbedrijven er door nieuwe technieken steeds beter in slagen te voorspellen welke medicijnen effectief zijn. Dat maakt de slaagkans op het ontwikkelen van nieuwe, succesvolle medicijnen voor allerlei ziekten en aandoeningen een stuk groter. Verder is immunotherapie, medicijnen waardoor het eigen immuunsysteem bijvoorbeeld kankercellen kan opruimen, een zeer veelbelovende ontwikkeling.
Dat leidt tot een enorme overnamegolf. Waarbij farmabedrijven, die hun R&D-budgetten vaak verminderd hebben de afgelopen jaren, als ware scouts de velden afspeuren naar de ‘beste talenten’. De mean and lean biotechbedrijven, die zich vaak richten op een beperkt aantal ziekten en medicijnen waarin ze gespecialiseerd zijn, worden dus steeds vaker en voor forse bedragen gekocht door de grote farmabedrijven.
Nederlands biotech
Ook Nederlandse biotechbedrijven staan inmiddels nadrukkelijk in de belangstelling van Big Farma. Alleen al dit jaar heeft een hele reeks Nederlandse biotechbedrijven mooie deals gesloten met buitenlandse farmabedrijven. Daarmee verzekeren die farmabedrijven zich van een gestage bron aan patenteerde medicijnen. Want juist door patenten, die jarenlang lopen, komen de gestage en forse geldstromen binnen bij farmabedrijven.
Cholesterolpillen
En de ontwikkelingen bij biotech gaan door. Want aan de ene kant worden de technieken om veelbelovende medicijnen te ontwikkelen steeds doeltreffender. En aan de andere kant zien we een enorme behoefte aan goede medicijnen, ook voor allerlei welvaartsziekten als obesitas, suikerziekte en vaatziekten. Ook buiten de westerse wereld. Zo zijn bijvoorbeeld cholesterolpillen, die dertig jaar geleden alleen voor een beperkte groep rijkaards in Azië beschikbaar was, nu voor grote groepen mensen daar betaalbaar. Daarnaast leven bijna overal mensen steeds langer, maar krijgen tevens de aandoeningen en ziekten die bij een hogere leeftijd horen.
Koersplus van 214%
De groei de afgelopen jaren binnen de biotechsector vertaalde zich ook in stijgende koersen voor de biotechaandelen. De Nasdaq Biotechnology Index steeg van eind december 2011 tot en met eind december 2014 214% (omgerekend naar euro’s)! Year-to-date noteert de index +22%. Duidelijk wordt dat biotechbedrijven zich stormachtig zullen blijven ontwikkelen de komende jaren en volgens specialisten zelfs de komende decennia. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research zou de biotechmarkt in 2020 moeten zijn verdubbeld, naar een waarde van $608 miljard.
Succesratio
Alle voortekenen wijzen er dus op dat de biotechsector krachtig zal blijven groeien. Waarbij ik beleggers die een graantje willen meepikken van de verwachte groei de komende jaren er echt uitdrukkelijk op wijs dat juist bij biotech spreiding van levensbelang is. Onderzoekers bij bio-techbedrijven zetten met veel kennis van zaken in op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Maar uiteraard kan niet ieder potentieel nieuw medicijn een succes worden.