Internet of Things, fascinerende trend
16-06-2015 09:00,
Bron: Robert Schuckink Kool
Steeds meer apparaten en voorwerpen worden verbonden met het internet. Daardoor kunnen deze apparaten en voorwerpen met elkaar en met personen communiceren. Bekende voorbeelden zijn onder meer de domotica-systemen, die het huis automatiseren, zoals de zelflerende thermostaat. Ik ga voor mijn huis binnenkort ook zo’n thermostaat aanschaffen.
Ook voertuigvolgsystemen, die in de transportsector al gemeengoed zijn, vormen een voorbeeld van de fascinerende trend Internet of Things, die vaak wordt afgekort tot IoT. Door de snelle groei biedt IoT ook kansen voor beleggers. Steeds vaker verschijnen er analyses en rapporten waarin gesteld wordt dat IoT onze levens en daarmee de wereld ingrijpend zal veranderen. Van thermostaten tot auto’s en van winkelgevels tot bushokjes, alles gaat online.
Gezondheidszorg
IoT biedt bijvoorbeeld ongekende mogelijkheden in de gezondheidszorg. Neem de slimme pleisters met sensoren voor patiënten met de chronische longziekte COPD. Met de pleister worden continu gegevens verzameld over de fysieke toestand van de patiënt, zoals de ademhaling, het hartritme en variaties in de hartslag. De gegevens worden automatisch via het internet verstuurd naar zorgverleners. Geweldige ontwikkeling, vind ik.
Inchecken prettiger en sneller
Een ander voorbeeld: het inchecken op vliegvelden en labelen van koffers zal met behulp van smartphones, sensoren en WiFi in de nabije toekomst veel sneller en makkelijker gaan. Dat zijn dan nog maar een paar van de ontelbare mogelijkheden die IoT al biedt en in de toekomst nog extra zal bieden.
Groei van 400%
Juist omdat het aantal apparaten – en daarmee het aantal toepassingen – dat met internet verbonden is snel groeit, is de trend IoT volgens deskundigen hot. Zij verwachten een gigantische groei voor de IoT-markt. Het bekende onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat er in 2020 zo’n 25 miljard slimme, verbonden objecten in gebruik zijn, smartphones en tablets niet meegerekend. Een groei van meer dan 400% vanaf het huidige aantal. De markt zal dan een omvang van $ 263 miljard hebben in 2020, tegen circa $ 69,5 miljard dit jaar.
Graantje meepikken?(I)
Een trend die zo snel groeit, kan uiteraard interessant zijn voor beleggers. Daarbij gaat het om usual suspects als Google, Apple en Intel. Maar ook makers van sensoren zoals het Japanse Murata (koerswinst van 84,5% in de afgelopen 12 maanden) of producenten van geavanceerde computerchips zoals het Nederlandse NPX (+66,2% in 12 maanden) passen binnen deze trend. Verder fabrikanten van routers en aanbieders van sportkleding en sportgadgets (zoals het Amerikaanse Under Armour, +41,4% in 12 maanden), waarmee contact kan worden gelegd met internet. Al die gegevens moeten ook goed beveiligd worden, zodat
cyber security ondernemingen ook kunnen profiteren. Juist in deze breed georiënteerde trend raad ik uitdrukkelijk aan ook breed gespreid te
beleggen.
(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door de heer Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.