Tijd voor een positief einde van dit jaar. De champagne kan namelijk worden ontpopt in de Europese financiële centra. Niet omdat het jaar 2014 zo goed is geweest. Nee, integendeel. We kunnen niet spreken van een jubeljaar als we kijken naar bijvoorbeeld de AEX-index. Gelukkig lijkt 2015 een jaar te worden waarin we kunnen gaan genieten van een verbetering op alle fronten. Leuk om hier alvast op vooruit te lopen met wat hashtags.
De stelling voor 2015
Beleggers zijn snel geneigd om in patronen te denken. Amerikaanse aandelen doen het goed.
Obligaties scoren goed. Europese aandelen niet. De Amerikaanse motor komt op gang en de Europese economie wil maar niet vlotten. Blijft u zitten waar u zit of is er reden genoeg om gedurende de kerstdagen te shoppen in de Europese schappen?
1 Sentiment in daling olieprijs
De olieprijs daalt als een dolle. Helaas moet ik meteen toegeven dat ik een daling als deze niet heb voorzien. 60 dollar per vat is zelfs een niveau waarop de schalieoliebedrijven in de VS nog maar een ietsie pietsie winst kunnen genieten. Pas op! De daling afdoen als sentiment is misschien makkelijk en niet op zijn plaats, maar alle factoren op een rij gezet. Dit gaat simpelweg te hard. Een overschot op de oliemarkten is van tijdelijke aard. De vraag is niet of we volgend jaar nog olie hebben. De vraag is of OPEC nog bestaat. Dit kartel is zichzelf in vrij korte tijd aan het vernietigen.
De goede kant van het verhaal is dat een lage olieprijs goed is voor de brede aandelenmarkten, mens en economie. Niet alleen je tankbeurt, maar ook de bedrijfskosten schieten omlaag. In sommige sectoren meer dan in andere, maar per saldo is het prettig voor een kwakkelende economie. #langlevededalendeolieprijs!
2 Tijd voor daling euro
Ten tweede pleit een sterke dollar voor een belegging in Europese aandelen. Wist u dat gemiddeld 10% koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar 7% beter is voor de winstvorming van Europese bedrijven! En dat luxe bedrijven hun winst gemiddeld 16% kunnen zien stijgen wanneer de dollar sterker wordt met 10%? #langlevedesterkedollar!
3 Goedkope en dure aandelen
Dividendaandelen en Amerikaanse aandelen doen het goed in 2014. Zo goed dat de waardering van deze categorieën wel in de gaten gehouden moet worden. De lage rente in Europa en de hulp van de Europese Centrale bank pleiten wederom voor een belegging in Europese aandelen met een sterk dividendbeleid. De Amerikaanse dividend aristocrats lijken aan de dure kant. Zeker wanneer de Federal Reserve haar rentebeleid gaat aanpassen aan de voorspoedige groei van de economie. #langleveselectiefbeleggenineuropesedividendaandelen!
4 Kans op fusies
Grote kans dat 2015 het jaar gaat worden van de kleinere en cyclische aandelen. Waarom? De prijs van geld is zeer goedkoop. Een beetje meer economische groei dan nu voorzien, betekent een vliegwiel voor winst en omzet bij het Europese bedrijfsleven. Ook de lage prijs van geld (dankzij Mario Draghi) bevordert fusies en overnames. En overnames worden pas echt interessant wanneer economische groei in het vooruitzicht is en wanneer de prijs voordelen biedt. #langlevefusiesenovernames!
5 Goedkope sectoren
Een aantal sectoren zijn nog echt goedkoop. De banken moeten het, wederom met hulp van Mario Draghi, goed blijven doen in 2015. De zekerheden groeien en de verdiensten groeien harder. Daarnaast is de sector
grondstoffen wederom gefaald in 2014. Metalen, edelmetalen en de bedrijven die de winning ervan doen zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken. Soms moet je anders denken om uiteindelijk een rendement te boeken #buythebanks en #koopgrondstofaandelengoedkoopin!