Geopolitieke spanningen, afnemend vertrouwen in Duitsland en als alternatief voor de aandelenbeurs slechts enkele tienden op een spaarrekening. Wat is wijsheid in minder zekere tijden? Hoe bescherm je de portefeuille tegen koersdalingen? De beste bescherming is wellicht toch verkopen en pas op de plaats maken. Die liquide middelen leveren niets op, maar buiten de bancaire garanties loop je ook geen risico’s.
Opties en turbo’s
Een bekende wijze van verzekeren is een putoptie of een turbo short kopen. Hierbij is timing essentieel omdat de transactiekosten behoorlijk kunnen oplopen en de tijd niet altijd in je voordeel werkt waardoor premies als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. In ieder geval is een structurele afdekking met deze instrumenten niet aan te raden omdat dat niet opweegt tegen de verwachte opbrengsten.
De ervaren optie- of turbohandelaar zal aangeven dat er met actief beheer en het maken van mooie combinaties altijd geld te verdienen valt, maar dat is maar voor heel weinig beleggers weggelegd.
Inverse ETF’s
Een minder bekende mogelijkheid is een bescherming van de beleggingsportefeuille door middel van inverse ETF’s of Short ETF’s. De ETF is voor de meeste beleggers inmiddels wel bekend en eigenlijk niet meer weg te denken, maar wat is precies een “omgekeerde” ETF? Eigenlijk heel simpel, zoals de naam reeds aangeeft: een beleggingsproduct dat in waarde toeneemt op het moment dat de onderliggende index in waarde daalt. De koers wordt bij de meeste ETF’s op dagbasis berekend. De inverse ETF wordt zonder premie, at-the-money gekocht. In tegenstelling tot opties en turbo’s heb je hierbij dus niet te maken met bepaalde vastgestelde series.
Het product kent eigenlijk dezelfde voordelen als reguliere ETF’s die gericht zijn op waard toename zoals het gemak qua koop- en verkoop, de lage kosten en de transparantie. Ten opzichte van opties en turbo’s heeft het als voordeel dat er geen premies en rente betaald worden en dat het geen looptijd kent. Ook zijn er geen marginverplichtingen. Een nadeel is de geringe populariteit van deze producten; dat betekent minder liquiditeit en derhalve vaak een bredere spread (groter verschil vraag en aanbod). Ook hierbij zijn er uitzonderingen, want bijvoorbeeld in de inverse ETF op de S&P van Proshares, de toonaangevende partij op dit gebied, is er op het moment een belegd vermogen van meer dan anderhalf miljard dollar.
De inverse ETF’s zijn er zowel op het gebied van brede indices zoals de S&P, Eurostoxx50 en Emerging Markets als op sectorniveau. Ook is er een groot aanbod van inverse ETF’s op het gebied van grondstoffen (edelmetalen).
Voorbeelden
Een voorbeeld van een inverse ETF op een brede index is de Amundi ETF Short EURO Stoxx50 daily UCITS ETF (FR0010757781). In deze ETF is op dit moment circa 33 miljoen belegd. De TER is 0,3%. Inverse ETF’s keren geen dividend uit en zijn dus enkel bedoeld om in te spelen op een daling. Een grote speler op het gebied van inverse ETF’s in Europa is de Deutsche Bank. De DB x-trackers zijn er zowel op brede indices als op sectoren. Daarnaast kent DB een aantal producten met een hefboom. De beweging gaat dan versneld. Een voorbeeld hiervan is de DBX EuroStoxx50 Double Short Daily UCITS ETF (LU0417510616).
Informatie
Zoals dat voor alle soorten beleggingen geldt is het raadzaam u goed te laten informeren en adviseren voordat u posities inneemt in voor u niet duidelijke en overzichtelijke producten. Daarnaast zijn deze inverse structuren niet via elk handelsplatform beschikbaar.