Na het voorstel tot afstempeling van de aandelen en verlaging van de nominale waarde waarmee een volgende (claim)emissie mogelijk wordt gemaakt, is het deel 2 uit het reddingsplan voor Imtech dat de aandacht trekt. En wel de noodzakelijke verkoop van bedrijfsonderdelen, in dit geval de ICT tak die in de etalage wordt gezet. Want voor mij is duidelijk dat het niet of/of is, maar en/en: om Imtech overeind te houden is én een kapitaalronde nodig én de verkoop van een voornaam bedrijfsonderdeel.
Omdat iedere marktvolger / investeerder / potentiële Imtech-belegger zich hiervan bewust is, zit de koers van het
aandeel Imtech sinds de aankondiging van de verlaging van de nominale waarde in een neerwaartse spiraal waaruit ik het niet snel zie ontsnappen. Het aandeel hapt naar lucht dat het af en toe krijgt zoals vandaag, nu Imtech zelf inderdaad met de verkoop van de ICT divisie op de proppen komt en dus inziet dat enkel bedelen op de kapitaalmarkt al niet meer volstaat. En op het moment dat die verkoop een voldongen feit is, zal de koers van Imtech weer een beetje kunnen herstellen. Maar voor lange termijn posities in het aandeel is het nog te vroeg. Waarom zou je kopen als je weet dat normaliter nog in 2014 een nieuw pakket aandelen met korting aan de markt zal worden aangeboden. Op nu 1,50 euro is het al praktisch onhaalbaar die nieuwe aandelen boven de 1,00 euro op de markt te brengen. Dat weet Imtech zelf ook, dus de afstempeling van 0,80 naar 0,01 is meer dan enkel symbolisch.
Probleem
Probleem voor het bedrijf is dat het volledig in de tang van de banken zit. Zij willen dit bedrijf enkel herfinancieren met vreemd vermogen indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. En reken maar dat daar een beroep op eigen vermogen bij inzit. Om schuldratio’s naar aanvaardbare niveaus te helpen, is een verkoop van een bedrijfsonderdeel daarnaast zeer wenselijk.
Voor Imtech zelf is dit slikken. De geplande verkoop van de ICT divisie lijkt op een executieveiling: potentiele kopers weten dat Imtech van de divisie af moet en zullen laag inzetten (raming is een waarde van 300-350mln euro). En het talmen met de noodzakelijke kapitaalronde (aannemelijk in de vorm van een claimemissie) doet bedrijf en aandeel niet goed, omdat tot die tijd koersdruk zal aanhouden. De banken daarentegen hebben baat bij een ‘deep discount’ emissie, want alleen al aan dit spelletje gaan ze bakken met geld verdienen.
Kortom, mijn vorige houden/verkopen advies voor Imtech op toen nog 2,01 euro (18 maart) handhaaf ik. Het bedrijf zal deze ellendige episode overleven, maar pas aan het einde van de tunnel (afronding claimemissie) gloort er licht.