Naar aanleiding van het artikel ‘Rendement…. en…’ hierbij nog twee belangrijke kenmerken om op te letten bij het selecteren van een geschikte vermogensbeheerder.
Onafhankelijkheid
Heel belangrijk is de onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder. Want op basis van welke criteria worden er keuzes gemaakt? Wanneer een beheerder zogenaamde ‘eigen producten’ of slechts een beperkt palet heeft, zal het vreemd zijn wanneer deze producten gemeden worden. Maar deze producten zullen toch niet altijd de beste zijn? Een objectieve benadering van de markt is derhalve essentieel.
In onze ogen zijn de meest essentiële vragen gericht op het te voeren beleid. Wat is het advies of het beleid van de beheerder qua asset allocatie en in hoeverre wordt er een vervolgadvies over gegeven of afgeweken van deze allocatie. Welke instrumenten kunnen ingezet worden om de doelstellingen te realiseren en hoe regionaal is het te voeren beleid? Betreft het een “buy & hold-strategie” of wordt er actief of heel actief ingespeeld op veranderende marktomstandigheden. Op het gebied van een portefeuille gericht op inkomen: waar komt de cashflow vandaan? Alleen uit rente en dividend of ook vanuit transacties?
Niet-beursgenoteerd
Een veelgestelde vraag gaat over zekerheden. De bancaire garanties zijn eigenlijk overal gelijk. Of u belegt via een beheerder of bij een (groot-)bank, dat maakt allemaal het verschil niet. Valt de beheerder of de bank om, dan staan de effecten op uw naam en heeft u te maken met het depositogarantiestelsel. Wel moet u ervoor waken dat er niet zondermeer belegd wordt in niet-beursgenoteerde zaken. Want hoe liquide zijn die? De vraag is immers niet hoe je instapt, maar meer hoe je er uit kan stappen wanneer je het vermogen toch nodig hebt voor andere (onvoorziene) uitgaven.
Continuïteit
Dan is de continuïteit van de beheerder niet onbelangrijk. Enerzijds zijn kleinere beheerders slagvaardiger en dynamischer, anderzijds is te klein vaak ook niet handig qua continuïteit. Wie bepaalt het beleid? Eén knappe kop of is er een bredere beleggingscommissie? En hoe zit het met de bereikbaarheid? Verder is van belang in hoeverre de beheerder een langetermijnvisie heeft met het bedrijf. Bij het staken of verkopen van de activiteiten dient u anders weer van voor af aan te beginnen.
Kortom, er komt wat kijken bij het selecteren van een beheerder. Kijk niet alleen naar de kosten en de behaalde rendementen, maar focus voornamelijk op datgene wat u gaat krijgen. Dat vereist wat meer onderzoek, maar dat kunt u beter van tevoren doen, dan dat u later voor verrassingen komt te staan. En eigenlijk adviseer ik u om dit onderzoek nu ook te doen wanneer u nog niet bij een 100 procent onafhankelijke, transparante en allround beheerder zit!