Onlangs stuitte ik op een rapport van Tiger 21. Dat is een zeer interessante netwerkgroep van beleggers met een gemiddeld te beleggen vermogen van 75 miljoen dollar. De 220 leden van Tiger 21 bezitten tezamen meer dan 20 miljard dollar aan belegd vermogen! Hoe beleggen deze superrijken? Anders dan de doorsnee belegger!
Als ik particuliere beleggers spreek, merk ik dat deze doorgaans simpelweg een deel in aandelen en een deel in
obligaties beleggen en daarnaast wat cash aanhouden. Aan meer spreiding binnen de gehele beleggingsportefeuille komen de meeste particuliere beleggers, vaak door tijdgebrek, doorgaans niet toe. En dat is jammer, want een multi-assetbenadering – die voor werkelijk rijke beleggers vaak een vanzelfsprekendheid is – kan door de spreiding over de verschillende assetklassen de risico’s binnen een beleggingsportefeuille drastisch reduceren.
Als ik naar de manier van
beleggen van de 220 leden van Tiger 21 kijk, dan zie ik dat het gezelschap een vrij vaste verdeling over de verschillende assetklassen aanhoudt, waarbij er lichte accentverschuivingen per kwartaal worden aangebracht. Momenteel hebben de 220 leden gemiddeld een cashpositie van 11 procent. In aandelen is gemiddeld 24 procent belegd en in fixed income, obligaties, 15 procent.
Maar dan komt het: waar de gemiddelde particuliere belegger doorgaans met de bovenstaande assetklassen – cash, aandelen en obligaties – volstaat, voegen deze superrijke beleggers de volgende assetklassen toe: hedgefondsen (8 procent), vastgoed (21 procent), private equity (19 procent) en voorts nog 1 procent in grondstoffen en 1 procent in diverse andersoortige beleggingen.
Specialistisch
Daarbij vallen natuurlijk vooral de flinke belangen in vastgoed en private equity op. Veel particuliere beleggers zijn vastgoed(fondsen) gaan mijden, omdat daar natuurlijk flinke klappen zijn gevallen. Maar inmiddels zijn sommige vastgoedbeleggingen wel degelijk interessant.
Private equity vormt uiteraard, net als hedgefondsen, een zeer specialistisch deel van het beleggingsspectrum. Michael Sonnenfeldt, oprichter van Tiger 21, zei recent dat de beleggers in de groep al negen kwartalen private equity een zeer aantrekkelijke assetklasse vinden. Er zijn interessante beleggingsfondsen te vinden die zich hierop richten. Maar het is doorgaans echt werk voor professionals om de beste fondsen te identificeren. Ook de juiste hedgefondsen selecteren is voor de doorsnee particuliere belegger geen sinecure. Toch zou het goed zijn als particuliere beleggers vaker gaan onderzoeken hoe ze meer spreiding en daarmee meer stabiliteit in hun beleggingsportefeuille kunnen aanbrengen. Iedere stap die ze daarbij zetten, kan helpen de risico’s te verminderen.