ING gaat voor groeisectoren
In haar jaarlijkse Mid Year Outlook voor 2013 spreekt ING IM dat de verschuiving naar groeiaandelen ten opzichte van defensieve aandelen, maar ook ten opzichte van andere beleggingscategorieën, in de eerste helft van dit jaar al voorzichtig is ingezet. Het hoofd van Strategy ING IM is zelfs van mening dat de rendementen op aandelenbeleggingen in de komende jaren hoger zullen liggen dan die van vastrentende waarden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de huidige lage vergoedingen op obligaties in combinatie met de dreiging van stijgende renteniveaus in de komende jaren. Zeker wanneer de wereldwijde economie zich kan herstellen, kan dit scenario weleens waarheid worden. ING gaat er ook vanuit dat de categorie Vastrentende Waarden in diverse segmenten onder druk zal komen te staan.
SocGen: no safe haven
De analisten bij de Franse bank Société Générale (SocGen) gaan nog iets verder. Op basis van de economische en financiële ontwikkelingen in de wereld voorzien zij een verdergaande verschuiving van beleggingen in de categorie ‘safe haven’ naar ‘value’. Zij adviseren cliënten om massaal afstand te doen van de zogeheten safe haven beleggingen. Hieronder vallen staatsobligaties van de ‘veilige’ eurolanden en de VS, de sterk gestegen investment grade obligaties, goud, maar ook de Zwitserse Frank, de Yen en beleggingen in de sector Voeding en Dranken. Zij adviseren de belegging in dergelijke categorieën te verlagen ten faveure van aandelenbeleggingen in de Eurozone, de sector banken en verzekeraars, de Amerikaanse dollar, en consumenten duurzaam.
Ook zij zijn van mening dat de vlucht van obligaties naar aandelen in de Verenigde Staten al is ingezet. De value of waardebeleggingen zijn beleggingen die sterk in waarde zijn gedaald maar waar ook enige overdrijving heeft plaats gevonden. Een van deze categorieën is bijvoorbeeld ‘Spaanse staatsobligaties’. Met de woorden van ECB president Mario Dragi in het achterhoofd: “we will do everything it takes”, kan dit volgens de marktstrategen een kansrijke belegging zijn.
ABN Amro vreemde eend
Opvallende vreemde eend in de bijt is ABN Amro Bank. Zij adviseren haar beleggers om juist van aandelen en obligaties naar liquide middelen over te stappen. Dit vanwege een te verwachten bewegelijkheid van de markten in de komende periode. Wel zien zij kansen in obligaties van perifere landen als Spanje en Portugal. Dit komt vreemd over bij veel beleggers. De bank kwam namelijk pas eind vorig jaar met een overwegingadvies op de aandelenmarkten. ABN Amro voorziet fluctuaties in de aandelenmarkten. Zij adviseren cliënten hun geld op deposito’s te zetten en zijn neutraal op sectoren als vastgoed en grondstoffen.
Nu is het vanuit een dal moeilijk te overzien wat er aan de andere kant van de berg te vinden is. Misschien is dit wel een vergelijking die opgaat voor onze economische vooruitzichten binnen, bijvoorbeeld, de eurozone. Gezien alle overheidsmaatregelen, de verkiezingen in Duitsland, problemen in Egypte, zie ik het nog niet zo’n vaart lopen om in te zetten op economische groei. Wel dienen we de positieve commentaren van economen van de laatste weken op een weegschaal te leggen. De waarde van voorspellingen en verwachtingen komen zelden uit zoals deze worden geprojecteerd.
Wel ben ik van mening dat een beetje minder krimp of lichte groei een herstel van vertrouwen in financiële markten kan versterken. Een kinderhand is snel gevuld. En dan is een belegging in groeiaandelen binnen de sectoren grondstoffen, energie, consumenten duurzaam, technologie en banken en verzekeraars te prefereren boven andere sectoren. Wat obligaties betreft, blijft voorzichtigheid geboden. In dat licht kan het voor aandelenbeleggers die durven een mooie zomer gaan worden.