U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Nieuw leven voor Zeldzame Aardmetalen

Sommige verliezers van 2012 kunnen wel eens de winnaars van 2013 worden. De mijnbouwbedrijven die zeldzame aardmetalen (Rare Earth Elements) produceren, kregen in 2012 behoorlijke klappen op de beurs. Het zijn met stip de verliezers van 2012. Het gegeven dat deze metalen daar nog steeds in de grond zitten en dat de behoefte aan deze unieke grondstoffen de komende jaren naar verwachting blijft stijgen, biedt voor een risicobewuste value belegger uitgelezen kansen op bovengemiddelde koerswinst.

Wat zijn REE?

Waarom zijn de Rare Earth Elements (REE) zo interessant? De groep van 17 metalen vindt een noodzakelijke toepassing in een brede range van niet meer weg te denken producten. Van zeer hoogwaardig technologische defensieapparatuur, zonnecollectoren tot mobiele apparaten. Zelfs de hybride auto heeft batterijen die voor een groot deel bestaan uit deze zeldzame metalen. U begrijpt dat ondernemingen als Nissan en Siemens zich nu al grote zorgen maken over de inkoop van deze metalen. Deze ondernemingen zijn namelijk sterk afhankelijk van de aangeboden hoeveelheden en prijzen die zij betalen voor de fabricage van REE-bevattende producten. 

China dominant


De prijzen worden vooral bepaald door China. Deze economische grootmacht is nog altijd, met een marktaandeel van 95%, ’s werelds meest dominante speler die te pas en te onpas gebruik maakt van de stijgende vraag naar de metalen. China hanteert strenge quota op de export. Natuurlijk kunnen bedrijven, wanneer zij productie naar China verhuizen, deze onhandige quota omzeilen. China deinst er niet voor terug om haar positie op de markt als economisch en politiek wapen te hanteren. 
China heeft in 2012 haar quota naar beneden bijgesteld. Illegale dumping van grote hoeveelheden REE vanuit China heeft tot gevolg gehad dat prijzen snel daalden. 
China beloofde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) beterschap en heeft zelfs een stimuleringsprogramma opgezet waarbij geld beschikbaar wordt gesteld om schoner te produceren. Dit geeft China tevens meer mogelijkheden de interne markt nog beter in kaart te brengen en illegale handel tegen te gaan. 

De prijsdalingen hebben jonge en veelbelovende mijnbouwers buiten China geen goed gedaan. Zo is het Amerikaanse Molycorp, dat in de hausse dagen nog een grote overname (Neo Materials Technologies Inc.) pleegde, in zware problemen geraakt. De onderneming kreeg door de daling van prijzen een kasstroomprobleem en moest hals over de kop extra financiering aantrekken. Ook een onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond heeft het aandeel geen goed gedaan. De koers daalde van $35,79 naar $ 5,75. Inmiddels ligt de koers op $10,45.

Kans voor value-beleggers


Daar ligt naar mijn idee nog steeds een grote kans voor value-beleggers. Waarom? De onderneming staat letterlijk bovenop de grootste REE-voorraden van de Verenigde Staten, die in de Mountain Pass mijn in Californië. Inmiddels is Molycorp door Bloomberg dan ook niet voor niets getipt als overnamekandidaat van 2013. Ook JP Morgan, dat het bedrijf al jaren volgt, ziet een waardering van $ 15,- per aandeel tot de mogelijkheden. Belangrijk is natuurlijk dat productie de kasstroomproblemen voor Molycorp als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. 

Start productie goed voor kasstroom


Dit bericht brengt ook nieuw licht op een andere grote speler in het REE-front. Het Australische Lynas Corporation is recent begonnen met haar productie. Na de winning van de metalen in Australië ondergaan de metalen een chemisch fabricageproces waarmee het voor gebruik gereed kan worden gemaakt. Dit vindt niet altijd plaats in de mijn waar de metalen gewonnen worden. Voor dit zeer potentieel milieubelastende proces heeft Lynas in Maleisië een speciaal ingerichte fabriek gebouwd. De reden hiervoor is dat in Maleisië arbeid goedkoper is en dat de eindfabricage dichter bij de afnemer plaatsvindt. 
Als gevolg van extra investeringen is de productie nu veel milieuvriendelijker geworden. Toch heeft de productie sterke vertraging opgelopen, omdat Lynas voor de rechter is geroepen door enkele milieuactivistische organisatie (Save Malaysia, stop Lynas). De onderneming heeft sinds kort een tijdelijke vergunning van twee jaar. Nu de uitspraak ook in hoger beroep in het voordeel van de Australische mijnbouwer is geslecht, lijkt het er op dat Lynas kan gaan werken aan de productie en verkoop van de rare earth metals. Ook hier is dan ook een behoorlijke kasstroom te verwachten.

Soms moet je als belegger je ogen niet sluiten voor kansen die de markt biedt. De combinatie van een veelbelovend fundament op groei en een goedkope waardering als gevolg van genoemde omstandigheden kan een mix zijn voor uitzonderlijke koersbewegingen. Zeker nu de prijzen voor de zeldzame aardmetalen weer stijgen, zijn de ondernemingen Lynas Corporation en Molycorp Inc. twee ondernemingen om in de gaten te houden. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 935,73 +4,28 +0,46%
AEX 935,75 +4,02 +0,43%
US30^ 44.378,40 -79,60 -0,18%
Nasd100^ 21.658,70 -95,90 -0,44%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 11-02 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  2. 11-02 Japan
    Tokyo Stock Exchange gesloten
  3. 11-02 Wereldhave NV
    Jaarresultaat 2024
  4. 11-02 Barco NV
    Jaarresultaat 2025
  5. 11-02 Wereldhave Belgium Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl