De Russische multimiljardair en eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, Roman Abramovich, neemt voor bijna 1,5 miljard dollar een belang in de Russische nikkelproducent Norilsk Nickel. Volgens bronnen zou hij de investering vooral doen om een jarenlange ruzie tussen de huidige grootaandeelhouders op te lossen. Is hij een weldoener of zit er meer achter?
Het idee dat dit een actie van is van welgemeend eigenbelang kan ik na het lezen van dit artikel maar niet van me afzetten. Het lijkt me eerlijk gezegd hoogst onwaarschijnlijk dat hij uitsluitend als bemiddelaar optreedt. Het tijdstip van de aandelenkoop kan namelijk wel eens een heel lucratieve investering van de multimiljardair gaan worden. De prijzen van grondstoffen zijn immers van zeer lage niveaus aan het opkrabbelen. Daar willen we natuurlijk meer van weten.
Super Cycle halverwege
Het kan natuurlijk goed mogelijk zijn dat Abramovich het recente grondstoffenrapport van Jeffrey Currie van Goldman Sachs eens goed heeft bestudeerd. In dit rapport stelt de analist van de Amerikaanse zakenbank dat de ‘Super Cycle of Commodities’, die in de negentiger jaren van de vorige eeuw is gestart, slechts halverwege is. Hij voorziet in de komende jaren een bovengemiddeld rendement voor beleggers in grondstoffen. Ook prijzen voor olie en gas zullen in de toekomst gaan stijgen.
Currie bestrijdt daarmee de stelling van Edward Morse van Citigroup dat de Super Cycle ten einde is gekomen. Hij geeft toe dat de gedachte aan een einde van de supercyclus voor de hand lijkt te liggen als je kijkt naar de huidige economische ontwikkelingen. Het is volgens hem echter slechts sprake van een tijdelijke pauze. Metaforisch gebruikt hij de term ‘renaissance’ om aan te tonen dat de cyclus slechts een nieuwe fase ingaat.
Herstel economische groei VS
De voornaamste reden voor een opleving van de vraag naar grondstoffen is volgens Currie een verbeterd vooruitzicht voor de wereldwijde economische groei in de tweede helft van 2013. En inderdaad, waar in de eurozone overheden bezuinigen, de werkgelegenheid verslechtert en consumenten hun geld liever oppotten dan uitgeven, zien we momenteel een hoopvolle verbetering van de huizenmarkt in de VS. Ook de werkgelegenheid trekt aan in de ’s werelds grootste economie.
Stimulering interne markt China
Daarbij, en dat is essentieel voor een hernieuwde vraag naar grondstoffen, zien we herstel van economische bedrijvigheid in China terugkeren. Dit is van groot belang omdat China ’s werelds grootste importeur is van diverse metalen, maar ook van grondstoffen als katoen en sojabonen. De Chinese honger begint weer aan te zwellen. Hoog op de agenda van de nieuwe beleidsbepalers is het stimuleren van de interne markt. Miljarden Chinezen moeten worden klaargestoomd tot volwaardige consumenten. De stijging van de interne vraag maakt China immers minder afhankelijk van haar exportgevoeligheid naar de VS en Europa.
Verruimingsbeleid centrale banken
Daarnaast is ook het verruimingsbeleid van diverse centrale banken in de wereld een mogelijke aanleiding voor een kick start van prijsstijgingen. De renteniveaus zijn historisch laag en geld wordt in het financiële systeem gepompt. Dit zal onherroepelijk leiden tot een hogere inflatie. Dit gaat volgens Currie ook gepaard met een stijgende vraag naar grondstoffen. De toename van de vraag zal op korte termijn voorraden doen interen en prijzen doen stijgen. Goldman Sachs adviseert haar cliënten dan ook om grondstoffen te ‘overwegen’ in de beleggingsportefeuille.
Bodemvissers kopen aandelen
Voorlopig geeft Abramovich het voorbeeld met een directe investering in de grootste producent van Nikkel ter wereld. Volgens Bloomberg zijn ook hedge fund managers op de hand van Currie. Zij hebben recent grotere long posities ingenomen in de markten voor petroleum, graan en koper. Wanneer we kijken naar de aandelenmarkten valt op dat de koersen van de meest gerenommeerde mijnbouwbedrijven in de afgelopen weken ook lijken te herstellen van de forse koersdalingen in 2012. Bodemvissers lijken hier hun slag te willen slaan. Abramovich zag in ieder geval de koers van het aandeel Nordisck Nickel op de Nasdaq stijgen van $ 14,39 naar $17,33.