U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Nieuwe, echte, beste vermogensbeheerder?

Wat is de lente toch een mooie periode. De bomen zijn weer groen, de bloemen en planten groeien en bloemen. De temperatuur is prima. In de wereld van vermogensbeheer lijkt het ook lente. Nieuwe initiatieven en partijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Veelbelovende teksten, de een nog beter dan de ander.
Hoe vaak kun je met het nieuwe, het echte of de beste komen, vraag ik mij wel eens af. Volgens mij zijn de kernwaarden voor een goede vermogensbeheerder niet veranderd in de afgelopen jaren. De marktomstandigheden zijn veranderd!

Vermogensbeheer
Een goede vermogensbeheerder brengt eerst de uitgangspunten en doelstellingen van de klant in kaart. Vervolgens wordt een beleggingsprofiel samengesteld en een asset-mix opgesteld. Het gaat er om bij de daadwerkelijke beleggingen het juiste instrument te gebruiken. Dit zijn goed verhandelbare en volledig transparante effecten zoals trackers, aandelen, obligaties en afgeleide instrumenten. Beleggingsfondsen en –producten hebben vaak zo veel haken en ogen dat ze het ten opzichte van de alternatieven moeten afleggen. Het allerbelangrijkste is het onderhoud dat gepleegd wordt. Niet te veel handelen maar ook zeker niet te weinig.

Bij de (her)inrichting en het onderhoud van de beleggingsportefeuille is onderzoek en analyse van vitaal belang. Vermogensbeheer in de pure vorm is vermogensopbouw gericht op stabiliteit en continuïteit, spreiden over meerdere instrumenten, beleggingscategorieën en wereldmarkten. Het gaat om gas geven en gas terugnemen naar gelang de ruimte op de beurzen. Beleggen is risicomanagement. Dat betekent alert zijn op zowel kansen als bedreigingen en daar actief op inspelen.

Single Strategy
In mijn gesprekken met beleggers komen geregeld partijen aan de orde met het zogenaamde ‘single strategy’ model. Dit zijn partijen die beleggen met een beleggingsbeleid dat vooraf is bepaald en waarbij er gedurende de tijd niet wordt afgeweken van het model. Men belegt enkel en alleen in Europese aandelen. Of er wordt altijd met opties gewerkt. Bij tegenwind immer naar staatsobligaties. Men belegt altijd in goud of de aantrekkelijkheid zit hem in het beleggen tegen een minimale vergoeding.

Een volwaardige portefeuille bestaat in mijn ogen uit verschillende posities. Beleggingen in verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten met strategieën die passen bij de marktomstandigheden. Dit betekent dat je zo nu en dan een positie moet wisselen om je portefeuille fit te houden. De selectie moet een afspiegeling zijn van je eigen uitgangspunten en doelstellingen en moet inspelen op de huidige en verwachte marktomstandigheden.

Kosten
Bij de keuze voor een vermogensbeheerder zijn kosten vanzelfsprekend een belangrijk aspect. Deze komen immers direct ten laste van het rendement. Toch is het onverstandig om je daarop blind te staren.

Wie op zoek is naar een (andere) vermogensbeheerder doet er dus verstandig aan om de kosten goed in kaart te brengen. Probeer daarbij wel alle kosten mee te nemen, dus inclusief transactiekosten, bewaarloon, administratiekosten en andere verborgen posten. Soms kost een transactie niets, maar krijgt men wel producten en fondsen in de portefeuille. Er zijn nog veel meer criteria die bij het kiezen van de juiste vermogensbeheerder aan de orde moeten komen en die wat mij betreft net zo zwaar wegen.

Onafhankelijk
De meeste particulieren laten hun vermogen door hun eigen ‘huisbank’ beheren. Dat is vertrouwd. Bedenk dan wel dat u vooral huisfondsen en andere producten van eigen makelij in uw portefeuille krijgt. Dit staat een onafhankelijk beleggingsbeleid in de weg, want de bank ziet u vooral als een afzetkanaal. Sommige vermogensbeheerders zijn overigens gelieerd aan grote banken of andere partijen, zodat ook dan van onafhankelijkheid geen sprake is.

Deskundigheid
Dat een vermogensbeheerder deskundig moet zijn spreekt voor zich, maar dat is lang niet altijd zo vanzelfsprekend als gedacht. Kijk dus goed naar de reputatie en het track record van het kantoor. Welke resultaten zijn in het verleden behaald en welke benchmark wordt gebruikt? Een overwegend internationale aandelenportefeuille tegen de AEX-index afzetten, is appels met peren vergelijken. Wordt het kantoor bemand door beleggers of marketingmensen?

Strategie
Beperkt de vermogensbeheerder zich tot een value- of juist een groeistrategie? Of speelt hij vooral in op belangrijke trends? Als er een standaard manier van werken is, dan heb je soms de wind mee maar ook soms hard tegen. Dat is dus iets om in de gaten te houden. Hoe wordt er belegd? Alleen in beleggingsfondsen, trackers of individuele titels of in een combinatie daarvan? Wordt er kwantitatief (modelmatig) belegd of denkt men zelf nog na?

Communicatie
De zorg over uw vermogen vertrouwt u niet aan iedereen toe. Persoonlijk contact is wel het minste wat u mag verwachten van een goede vermogensbeheerder. Niemand zit te wachten op drukke call centers of keuzemenu’s. Is er überhaupt wel een kantoor waar u ontvangen kan worden? En wie zit er dan tegenover u? Doorgaans moet u het doen met een zogenaamde adviseur en krijgt u de mensen die uw portefeuille beheren niet te spreken. Ook de rapportage is belangrijk. Krijgt u een keer per maand een overzicht van uw beleggingen of heeft u dagelijks online inzicht in uw portefeuille?

Kortom, een zorgvuldige selectie van een vermogensbeheerder is een tijdrovend proces. Maar wie goed beslagen ten ijs komt en ook verder kijkt dan alleen de kosten, voorkomt teleurstellingen achteraf.

Onderhoud
Het succes van beleggen staat en valt met twee belangrijke onderdelen, namelijk het gebruik van de juiste instrumenten en het onderhoud. Professionele portefeuilles worden goed gespreid over verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten. Naar gelang de uitgangspunten, doelstellingen en marktomstandigheden dient de strategie te worden aangepast.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 935,73 +4,28 +0,46%
AEX 935,75 +4,02 +0,43%
US30^ 44.378,40 -79,60 -0,18%
Nasd100^ 21.658,70 -95,90 -0,44%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 11-02 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  2. 11-02 Japan
    Tokyo Stock Exchange gesloten
  3. 11-02 Wereldhave NV
    Jaarresultaat 2024
  4. 11-02 Barco NV
    Jaarresultaat 2025
  5. 11-02 Wereldhave Belgium Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl