Slimmer dan de markt
09-05-2012 11:02,
Bron: Peter Cordes
Veel beleggers denken slimmer te zijn dan de markt. Zij hebben het vermogen op deposito staan of betalen met een deel van het vermogen hun hypotheek af. Ik ben een voorstander van flexibiliteit en van het afbouwen van schulden. Sterker nog, geld langs de zijlijn houden is bij een neerwaartse trend van de markten een geruststellende gedachte. Maar wie logisch nadenkt, weet dat de emotie een loopje neemt met de werkelijkheid. Geldontwaarding is een namelijk een gevaarlijke tegenstander van het spaargeld.
Even een rekensom. U heeft een vermogen van EUR 500.000,- op een spaardeposito gezet. U onttrekt jaarlijks 5% (EUR 25.000,-) om te voorzien in aanvullend inkomen. U kunt dit 16 jaar volhouden. In jaar 17 is uw vermogen op. Dan heeft u niets meer.
Hoe komt ik tot deze rekensom? We noteren nu een kapitaalmarktrente van 2,3%, een inflatie die schommelt tussen 2,5% en 3%. Als we rekening houden met de vermogensrendementsheffing van de Nederlandse staat, gaat er aan het eind van ieder jaar nog eens 1,2% op aan belasting. Ik maak gebruik van de actuele variabelen. Een hogere rente, inflatie of een nieuwe belastingmaatregel kan de rekensom drastisch veranderen.
Niet zonder gevaren
Hoe zit het met de rente en inflatie? De ECB is op een indirecte wijze geld in het systeem aan het pompen. De rente wordt kunstmatig laag gehouden. Dit betekent dat geld goedkoper wordt omdat de inflatie toe zal nemen. Een logisch, maar niet ongevaarlijk beleid.
Geldontwaarding
Toch kan de Centrale Bank niet veel anders. De schuldenberg in de eurozone ligt namelijk grotendeels bij de overheden en is te groot om te negeren. Een manier om deze schulden te verminderen is sterk bezuinigen. We weten wat het gevolg is. Een andere methode om de schuld beheersbaar te maken is het stimuleren van de economische groei. Maar dat kost geld dat er niet is. Een laatste simpele manier om te schulden te bestrijden is een zeer effectieve, namelijk geldontwaarding. Als gevolg van inflatie wordt geld minder waard. De ECB is eigenlijk gebaat bij een wat hogere, maar beheersbare inflatie? Dat klopt. En ook bij een lage rente.
Spaarders dupe
Helaas gaat dit niet op voor de spaarders onder ons. Uw vermogen wordt door te sparen minder waard. Een lage rente houdt het inkomen bovendien zeer beperkt. En behoud van koopkracht betekent dat de onttrekking in het voorbeeld ook nog eens ieder jaar omhoog moet. Wie is hier slim?
Duurbetaalde rust
Natuurlijk geeft het u weliswaar rust ten opzichte van een belegging in aandelen, maar de prijs voor risicovrij geld is op dit moment vrij hoog. Onze emotie neemt dus een loopje met onze logica. Ik spreek ook van een duurbetaalde rust. En dat is uiteindelijk niet slim. Het goede nieuws is dat uw schulden natuurlijk ook minder waard worden.
Dolle dwaze dagen
Sparen is dus niet heilig. Sterker nog, dit leidt tot koopkrachtverlies. De vraag is hoe je het anders aan moet pakken. Dat is een keuze die u uiteindelijk zelf maakt. Maar wie de tijd heeft zal volgens de lessen uit het verleden meer rendement maken door risico te nemen. Beleggers die na veel slechte ervaringen langs de zijlijn staan, doen er goed in om stapsgewijs gelden te alloceren in aandelen of obligaties. Al is het alleen maar om in te spelen op de dreiging van hoge inflatie. Levert een deposito tussen de 2,5% en 3% op. Wie belegt in een mix van aandelen en obligaties met een goede spreiding, moet zonder al te gekke keuzes 5%-7% behalen. Zeker nu de markten meer weg hebben van de dolle dwaze dagen dan van een reguliere winkeldag.