Ik spreek op seminars en congressen geregeld particuliere beleggers die bij andere partijen, zoals grootbanken, hun vermogen hebben ondergebracht. Wat me dan opvalt, is dat veel beleggers hun portefeuille niet afdekken om deze te beschermen tegen onvoorziene koersdalingen. En dat is toch eigenlijk wel wonderlijk.
We hebben immers de laatste jaren al flink wat forse dalingen op de beurzen meegemaakt. U zult heus niet in alle marktomstandigheden kiezen voor bescherming binnen de portefeuille. Maar als donkere wolken zich samenpakken, kijkend naar onder meer de schuldenproblematiek van Griekenland, dan is het zeer aan te raden om een bescherming tegen koersdalingen te overwegen. Immers, als de kans op koersdalingen duidelijk toeneemt, is het moment daar om de waarde van de beleggingsportefeuille te beschermen.
We verzekeren al onze waardevolle zaken, voor zover dat binnen onze macht ligt. Het huis, de auto en ga zo maar door. Maar de beleggingsportefeuille wordt zelden effectief beschermd. Terwijl juist voor defensieve beleggers geldt dat ze rendement willen boeken, in combinatie met een aanvaardbaar risico. Dan zijn er veel mogelijkheden om die verhouding te optimaliseren. Bijvoorbeeld door gericht putopties op aandelen te kopen. Of wellicht putopties op een index, bijvoorbeeld de AEX-index. En zo zijn er nog andere financiële instrumenten die effectief en efficiënt kunnen worden ingezet om de beleggingsportefeuille zo optimaal mogelijk te beschermen tegen (forse) koersdalingen.
Uiteraard moet u als belegger dan wel weten wanneer u welk stuk gereedschap inzet. Op sommige momenten is het kopen van putopties om de beleggingsportefeuille te beschermen een prima idee, omdat dan de premies laag zijn. Op andere momenten is het niet effectief. En u moet weten welke putopties u inzet, waarbij onder meer looptijd en prijs van de optie wezenlijk zijn bij de keuze.
Wij raden beleggers aan toch eens goed te kijken naar de mogelijkheden voor bescherming van de beleggingsportefeuille. In roerige tijden is dat echt geen overbodige luxe. En het legt u als belegger geen windeieren als u in een periode van toenemende ‘financiële turbulentie' risico's afdekt.