De internationale aandelen- en obligatiemarkten hebben vanaf begin dit jaar de wind in de zeilen. Alleen de AEX-index is nog een ‘grote’ achterblijver in het koopgeweld op de beurzen. Kunnen we nog instappen of moeten we wachten op een correctie? Volgens de analisten van Chevreux liggen er kansen op het gebied van de fusie- en overnamemarkten. Deze zijn dit jaar maar langzaam op stoom gekomen. Wordt het tijd voor een inhaalrace?
Ontschulding in volle gang
Cheuvreux stelt in haar rapport dat de fusie- en overnamemarkt dit jaar erg langzaam op gang is gekomen. Een inhaalrace zal volgens de analisten echter niet lang op zich zal laten wachten. Een belangrijke factor ligt hieraan ten grondslag. Bedrijven hebben de afgelopen periode vooral de tijd genomen om te ‘ontschulden'. Wat overheden momenteel niet kunnen bewerkstelligen, doen beursgenoteerde bedrijven met succes. Zij voorzien dat de gearing (maatstaf voor de mate waarin een bedrijf is gefinancierd met vreemd vermogen) tussen nu en 2013 zal dalen van 40 naar 25 procent. Bij deze ratio zijn de financials natuurlijk buiten schot gebleven.
Oorlogskas gevuld
De huidige kasstromen zijn over het algemeen nog steeds zeer gunstig en dat zorgt ervoor dat de oorlogskassen kunnen worden aangevuld. Zeker als de investeringsdrang klein is, zal het vrijgekomen geld worden aangewend voor aandeleninkoop en het aflossen van schulden. De economie van de Verenigde Staten ondervindt momenteel een positief momentum. China houdt stand met een economische groei van meer dan 8 procent en Japan lijkt aan een inhaalrace te zijn begonnen. Slechtste jongetje van de klas is in dit geval de economische situatie in de eurozone.
Grootste fusie ooit
Nu ook in de eurozone groei verwacht wordt, lijkt de tijd voor bedrijven dus rijp om te denken aan groei. Een vrij makkelijke manier om snel te groeien is het opkopen van andere bedrijven. De waarderingen van deze bedrijven zijn in historisch opzicht laag. Ook over te nemen bedrijven bezitten vaak veel overtollige kasmiddelen en dat maakt een overname goedkoop en dus interessant. De eerste fusie is een feit. Grondstofhandelaar Glencore en mijnbouwer Xtrata gaan een ongelijke fusie aan ter waarde van maar liefst 90 miljard dollar. Het is de grootste transactie ooit in de grondstoffensector. Eigenlijk neemt Glencore de mijnbouwer over. Deze stond overigens niet in het rapport van Chevreux. Het nieuwe concern wil nu misschien een bod gaan doen op Anglo American. Wordt vervolgd dus.
Diverse categorieën
De analisten noemen in het rapport een aantal groepen met een bijbehorende lijst van kandidaten. Zo zijn er de overnemende partijen, bedrijven die interessant zijn omdat ze bijzonder veel kas op de balans hebben. Ondernemingen waarvan verwacht wordt dat deze zichzelf gaan opsplitsen en de onderdelen verkopen of naar de beurs brengen (ING). Ook is er een categorie bedrijven die simpelweg het stempel overnamekandidaat krijgt omdat ze groei toevoegt aan het overnemende bedrijf.
Koop altijd waarde
De vraag is waar je als belegger dan op moet letten? Je kunt als belegger blind varen op een rapport en een mandje aandelen kopen van iedere categorie die genoemd. Overnames gaan in de regel gepaard met hoge premies op de aandelenkoersen. Ik zelf vind het van belang om te beleggen in die aandelen die, wanneer de overname onverhoopt niet doorgaat, op basis van het fundament waarde in de portefeuille toevoegen. Als belegger moet je namelijk wel in verschillende scenario's kunnen denken. Gelukkig is ook daar een lijst van te maken. Wie interesse heeft kan meer te weten komen over het rapport en de genoemde aandelen.