De dood van mr. iCon, Steve Jobs, was een schok voor de vele fans van Apple. Nu we enkele weken verder zijn, vragen beleggers zich af wat dit betekent voor het aandeel Apple. Is het hoogtepunt voor de onderneming en daarmee ook voor de koers nu geweest? In dit artikel proberen we die vraag te beantwoorden.
Recent, na de dood van Jobs, vielen de monden van een rij wachtenden voor een Apple-winkel in Los Gatos in Californië open van verbazing: niemand minder dan Steve Wozniak, samen met Jobs oprichter van Apple, stond in de rij om de nieuwe iPhone4S te bemachtigen. Wozniak, die al lang niet meer bij Apple werkt, maar uiteraard alle nieuwe Apple-producten thuis krijgt bezorgd, zei dat het voor hem grote emotionele waarde heeft om samen met andere Apple-fans op deze manier een nieuw product van Apple te bemachtigen. Op internet was hij onmiddellijk de held de afgelopen week en er was dus weer prettige ‘buzz' rondom het bedrijf.
Het is bepaald niet uitgesloten dat wijlen Steve Jobs dit nog met Wozniak heeft afgesproken. Jobs stond niet alleen bekend als een enorme perfectionist, maar ook als een marketinggenie. Het beantwoordt al voor een deel de vraag van beleggers of Apple nog een aantrekkelijk aandeel is nu Jobs er niet meer is om het bedrijf te leiden. Juist omdat hij al lang ziek was, had Jobs alle tijd om plannen te maken voor na zijn dood. Die plannen zullen ongetwijfeld gemaakt zijn. Compleet met een serie producten die op de plank klaarliggen om de komende jaren gelanceerd te worden. Producten waar Jobs zijn perfectionistische bemoeienis mee heeft gehad, en waarvoor hij ongetwijfeld nog marketingslimmigheden heeft bedacht.
Tim Cook
Daarnaast is zijn opvolger van een heel ander kaliber dan John Sculley, de man die Jobs uit zijn eigen bedrijf verdreef in 1985. Pas toen Jobs in 1997 terugkwam, begon Apple weer te floreren en de koers te stijgen. Tim Cook is echter niet als Sculley een voormalig Pepsi-bestuurder, maar een man die de IT-business door en door kent. Cook staat bovendien net als Jobs bekend als extreem slim en als een workaholic. Hij kwam in 1998 bij Apple nadat hij snel carrière had gemaakt bij IBM, Intelligent Electronics en Compaq. In tegenstelling tot de twee oprichters van Apple, Jobs en Wozniak, heeft Tim wél zijn opleiding afgerond: Technische Bedrijfskunde, gestudeerd aan Auburn University in de staat Alabama. Daarnaast heeft hij in zijn IBM-tijd nog een MBA behaald op Duke University.
Het feit dat juist Cook, uiteraard met instemming van Jobs, zijn opvolger is, en dat er alle tijd is geweest voor het plannen van een ‘after-Jobs Apple', geven vertrouwen dat op zijn minst de komende vijf jaar de toekomst van Apple nog verzekerd lijkt. Het aandeel is volgens vele analisten dan ook nog steeds koopwaardig. Van de 56 analisten zetten er 49 het aandeel op kopen en 7 op houden!