U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

De valkuilen van zelf beleggen (1)

Voor de één lijkt beleggen makkelijk en de ander voelt zich er heel erg onzeker onder. Hoe u er ook tegenaan kijkt, beleggen is alles behalve makkelijk en u begeeft zich feitelijk in een soort mijnenveld. De risico’s zijn niet alleen omvangrijk, maar laten zich ook in de vreemdste gedaanten zien. Vandaag lijkt alles koek en ei en morgen breekt er onverwachts een storm los. Daarbij komt dat iedereen, vooral de specialisten, er wel wat van vindt en dat de meningen altijd zeer uiteenlopen.
Wat te denken van het gegeven dat bij beleggen, wanneer het uitverkoop is, niemand de aandelen of obligaties voor een habbekrats wil kopen en dat als de beleggingen peperduur zijn, beleggers over elkaar heen buitelen om het te bemachtigen. De drie dwaze dagen van de Bijenkorf zijn daar dan niets bij. Moet u er dus niet aan beginnen? Neen, dat zult u mij niet horen zeggen. Beleggen is daarvoor veel te leuk, boeiend en leerzaam. U doet er echter heel verstandig aan een aantal basisregels in acht te nemen. Daarover wil ik, als nieuwe columnist van geld.nl, in dit artikel en de komende artikelen proberen u wat nuttige informatie en handvatten te geven.

Voordat u start met beleggen moet u zich eerst grondig voorbereiden en voor uzelf nagaan wat u ermee wilt bereiken. Welk doel wilt u met beleggen realiseren? Wanneer wilt u dit doel gerealiseerd hebben? Hoeveel risico’s kunt u zich veroorloven? Vindt u het erg als u morgen de helft van uw belegbaar vermogen kwijt bent? Waar en hoe gaat u beleggen? Kiest u voor een grote bank of juist voor een kleinere partij? Wilt u zich laten bijstaan door een adviseur of neemt u geheel zelf uw beslissingen? Waar haalt u uw informatie vandaan? Hoeveel rendement wilt u tenminste halen? U kunt er van verzekerd zijn dat er heel wat op u afkomt.

Maar geachte lezer, zullen wij bij het begin beginnen?

De eerste stappen zijn de meest lastige en misschien wel de moeilijkste. Waar gaat u beleggen? Ervaring leert dat beleggers starten bij hun bestaande en vertrouwde bank. Dit ligt voor de hand maar is dat in uw situatie verstandig? Stel dat u ervoor kiest geheel zelf te gaan beleggen, dan is het voor later een voordeel als u een bank kiest met een beleggingssysteem dat makkelijk werkt, gebruikersvriendelijk is, goedkoop qua transactiekosten, resultaten snel terugkoppelt, nuttige beleggingsinformatie verschaft, belangrijke beleggingsproducten bevat en goed en veilig functioneert.

Bij elke bank waar u binnenstapt, wordt u een waslijst aan vragen voorgelegd. Deze vragen zijn deels informatief en deels commercieel van aard. Het informatieve deel roept vaak irritaties op. De bankadviseur vraagt u het hemd van het lijf en stelt in uw ogen misschien zelfs impertinente vragen. Dat gebeurt niet uit nieuwsgierigheid, maar uit de verplichting dat zij zich een compleet beeld moet vormen over uw positie als belegger.

Beschikt u over geen of weinig kennis dan zullen ze u, afhankelijk van uw vermogen, adviseren dit via een adviseur te doen of anders voor een standaard beleggingsproduct te kiezen. Beschikt u over een redelijke kennis dan is de keuze aan u. Voor het krijgen van persoonlijk advies zult u over een zeker minimum vermogen dienen te beschikken.

Vanaf een bedrag van €50.000 begint u voor een bank interessant te worden en kunt u een adviseur toegewezen krijgen. Heeft u minder vermogen dan zult u het met standaardproducten moeten doen. Dit laatste behoeft bepaald niet vervelend te zijn, integendeel zelfs. Het nadeel van een adviseur is dat hij zijn kosten ruimschoots moet goedmaken. Ik kan u verzekeren dat dit ten koste gaat van uw rendement.

De op de vermogende particulieren ingestelde banken (Van Lanschot, MeesPierson, Theodoor Gilissen, Insinger de Beaufort, Schretlen) kennen überhaupt geen goedkope elektronische effectenordersystemen, omdat dit niet past in hun bedrijfsfilosofie. Bij deze banken heeft u daarom niets te zoeken.

Hiermee ben ik gekomen tot het formuleren van de eerste valkuil:

U als beginnend of meer ervaren belegger, zonder affiniteit met beleggen, zal geneigd zijn af te gaan op adviezen van een bankadviseur. U moet zich realiseren dat deze adviseur eigen commerciële doelstellingen heeft die niet zelden haaks staan op die van u. Het in zee gaan met een commerciële beleggingsadviseur betekent voor u de aanschaf van doorgaans dure beleggingsproducten en met uiteindelijk een rendement dat fors lager zal liggen dan dat van de markt. Durft u daarom te kiezen voor ‘onafhankelijk beleggen’, maar oriënteert u zich wel goed op wat u het beste kunt doen.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter van der Slikke

  1. 00:00 03-05-2012 De valkuilen van zelf beleggen (10)
  2. 00:00 10-04-2012 De valkuilen van zelf beleggen (9)
  3. 00:00 23-03-2012 De valkuilen van zelf beleggen (8)
  4. 00:00 12-02-2012 De valkuilen van zelf beleggen (7)
  5. 00:00 18-01-2012 De valkuilen van zelf beleggen (6)
NLD25 938,92 +7,47 +0,80%
AEX 938,92 +7,19 +0,77%
US30^ 44.494,50 +36,50 +0,08%
Nasd100^ 21.699,70 -54,90 -0,25%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 11-02 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  2. 11-02 Japan
    Tokyo Stock Exchange gesloten
  3. 11-02 Wereldhave NV
    Jaarresultaat 2024
  4. 11-02 Barco NV
    Jaarresultaat 2025
  5. 11-02 Wereldhave Belgium Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl