We wisten het eigenlijk al maanden geleden, Griekenland is ‘niet meer te redden’. Natuurlijk kan het land in de toekomst wellicht weer financieel
Daarom is het nu zaak om het default van het land, de bakermat van de westerse beschaving, beschaafd en ordelijk te laten verlopen. En dan hoeft zo'n default op zichzelf helemaal geen ramp te zijn voor de Griekse bevolking. De aanvankelijke schok zal groot zijn, maar daarna kan de Griekse economie weer groeien.
Kijk maar eens naar Argentinië, het land dat in 2002 in default ging. De economie kromp met bijna 15% in 2007 om daarna
5 jaar lang te groeien met jaarlijks 8 tot 9%. Dus het is wel degelijk mogelijk dat je als land na een default weer je eigen broek kunt ophouden in plaats van telkens als een bedelaar geld aan andere landen te vragen.
Ook voor de rest van de eurozone zal een default van Griekenland niet een enorm grote schok betekenen. Ja, er zal moeten worden afgeschreven op Grieks schuldpapier, maar dat wisten we ook met zijn allen al maandenlang.
Rust
De positie van Griekenland na een default is op zichzelf niet eens zo belangrijk. Het belangrijkste is dat de rust terugkeert op de financiële
markten, omdat we dan met zijn allen weer weten waar we aan toe zijn. De onzekerheid over de schuldenpositie van Griekenland houdt de markten al maanden in zijn greep.
Als die onzekerheid verdwenen is en als we er op kunnen vertrouwen dat landen als Portugal, Ierland en Italië door
bezuinigingen ook weer een stap in de goede richting zetten, dan is er veel gewonnen. En dan zouden de aandelenbeurzen in het komende jaar eindelijk weer eens mooie prestaties kunnen neerzetten.
Om een idee te geven van de rentes die een aantal zuidelijke eurolanden moeten betalen op hun tienjarige staatsleningen, heb ik het voor u op een rij gezet.
Het hoogste percentage is uiteraard voor Griekenland, met bijna 23%. Daarna komt Portugal, met 11,2%. Ook een gevaarlijk hoog percentage uiteraard. Er zal veel moeten gebeuren om een default van Portugal te voorkomen, ‘zegt' deze rente eigenlijk. In Italië staat de tienjarige rente nu op 5,6% en Spanje komt nu uit op 5,3%. Ter vergelijking, de rente in Duitsland op tienjarige leningen ligt nu op 1,8%.