Particulieren kopen massaal goud en zilver. Goudwinkels en webshops kunnen de aanvragen bijna niet aan. De winkeliers draaien overuren nu Nederlanders door de toenemende onrust rond de euro massaal hun spaargeld inruilen voor baar goud. Is hier sprake van een bubbel?
Medio 2001 kostte een troy ounce nog 265 USD. Voor uw beeldvorming: er gaan 32 troy ounces in 1 kilogram. Medio vorig jaar nog noteerde goud zo'n 1200 Amerikaanse dollar om op het moment van schrijven de 1.600 USD te passeren. Goud levert dus in dollars en in euro's rendement op!
Volgens Ben Davies, topman van Hinde Capital, zal het niet lang duren voor er maar liefst 2.000 USD betaald zal worden. Charles Nenner, van het gelijknamige research center, verwacht de komende tweeënhalf jaar een stijging van de goudprijs naar 2.300 USD of hoger.
Historische waarde
Wat hebben wij toch met goud? Afgezien van het gebruik in sieraden is het blinkende goedje niet voor heel veel zaken te gebruiken. Ook verschaft het geen rente en is het duur in opslag. Toch gaan goud en de mens al terug sinds de prehistorie. In de tijd van de Egyptenaren en in het oude testament is terug te vinden dat goud en zilver bijzondere waarde werden toegedicht. Onderzoek leert dat het een mens tot rust brengt als hij goud in bezit heeft.
Ook (Centrale) banken hebben miljarden goud als reserve op de balans. Daarom is het misschien wel vreemd dat vorig jaar de Autoriteit Financiële Markten met een waarschuwing kwam voor een belegging in goud. De toezichthouder maakte zich zorgen over de ‘goudkoorts' die onder beleggers ontstond. In onderontwikkelde landen is goud al eeuwenlang een begeerd metaal omdat men daar vaak de eigen munt en overheid niet vertrouwt. Ligt daar misschien een parallel met ons huidige gedrag?
Algehele malaise
Ik denk van wel. Ons vertrouwen in banken is minimaal. Ook het voortbestaan van de euro en de sterkte van de Amerikaanse dollar wordt hardop in twijfel gebracht. Overheden blinken bovendien niet uit in daadkracht. Zo worstelt het kwakkelende Verenigde Staten met de verhoging van haar schuldenplafond en nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Naast de Griekse perikelen die opgelost lijken, heeft Ierland een junkstatus en zijn de markten geschrokken van de waarschuwing die Italië onlangs kreeg van kredietbeoordelaars. Dit leidt ongetwijfeld tot meer onzekerheid en dus ook een grotere vraag naar goud.
Wachtlijst voor aankoop goud
En dus is de vermogende Nederlander in deze marktomstandigheid druk met het kopen en opslaan van goud. Ook zilver wordt massaal opgeslagen. De wachtlijsten voor mensen die een klomp goud, gouden munten of zilver willen, wordt snel groter. Voor mensen die zo slim waren vorig jaar of zelfs eerder goud te kopen is dit goed nieuws. Hun visie en daadkracht levert inmiddels een prachtig rendement op. Toch moeten we nu oppassen met een nieuwe investering in goud. Het lijkt namelijk meer op een gouden gekkenhuis dan op een normale marktplaats!
Nadeel baar goud
Trendvolgers blijven positief over een belegging in goud. Zeker als de onrust toeneemt zal de prijs van goud naar alle waarschijnlijkheid hogere niveaus gaan neerzetten. Dergelijke trends tenderen vaak langer door dan je met enige logica kunt voorzien. Er liggen dus nog kansen voor goudbeleggers. De keuze is aan u. Een belegging in het fysieke edelmetaal, via beursgenoteerde mijnbedrijven of afgeleide producten als trackers of turbo's herbergt ook allerlei specifieke risico's.
Een belegging in baar goud is bijvoorbeeld niet alleen afhankelijk van de waarde van de dollar. Bij een snelle daling van de prijs heeft u de staven niet meteen verkocht. Een duidelijke waarschuwing is het ineenzakken van de prijs van zilver in april van dit jaar. De prijs zakte van een high van 48,7 USD binnen enkele dagen naar iets meer dan 32 USD! Ik kan u vertellen, als u in zo'n situatie baar zilver moet verkopen, u achteraan in dezelfde rij staat. En ondertussen ontvangt u niet iets van rente op uw investering en zijn er ook geen garanties. Een belegging via certificaten, trackers of turbo's heeft wat dat betreft een voordeel.
Kluisverkoop
Trend of geen trend. De goudprijs blijkt verder te stijgen zolang deze bijzondere marktomstandigheden aanhouden. Misschien kunt u als slimme ondernemer wel geld verdienen met de verkoop van kluizen of de marketing van ‘doe-het-zelf gouddelfpakketjes'?