Let op met steepeners!
27-04-2011 15:38,
Bron: Martijn Meijer
Banken gaven een aantal jaren geleden veel zogeheten steepeners uit. Toen deze financiële producten tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 soms wel 50% in waarde zakten, namen sommige beleggers met fors verlies afscheid van hun steepeners. Maar een deel van de beleggers hield zijn posities nog aan. Het is wel verstandig die posities goed in de gaten te houden. Wij leggen uit waarom.
Veel beleggers stapten zo'n vijf, zes jaar geleden in bij inschrijvingen op steepeners. De vaste hoge coupon de eerste jaren en de kans op hoge variabele coupons in de volgende jaren waren verlokkend. Bij steepeners is de coupon afhankelijk van het verschil tussen de lange en de kortlopende rente. Als dat verschil oploopt, dan zal het rendement op de steepener ook hoger zijn. Maar het omgekeerde geldt ook.
Lange looptijd
Beleggers realiseren zich echter niet altijd dat de lange looptijd van veel steepeners, soms wel tot 2035, ze buitengewoon gevoelig maakt voor veranderingen in de rentestand. Voorbeelden van langlopende steepeners zijn die van de Nederlandse Waterschapsbank 2005-2035 en de Rabo Steepener 2005-2035, die nogal eens in portefeuilles van beleggers voorkomen.
Let op
Beleggers die steepeners in portefeuille hielden, zagen - gelukkig - vaak flink koersherstel optreden. Maar de vraag is of het raadzaam is deze producten nu nog in portefeuille te houden. Bij steepeners is de coupon afhankelijk van de spread – het verschil – tussen de lange en korte rente. Tijdens de recente stijging van de marktrente (de lange rente) kwamen de koersen van steepeners, door hun lange looptijden, weer fors onder druk te staan.
Daarnaast zijn factoren zoals de marktverwachtingen van de toekomstige spread, de zogeheten forward rente curve, het debiteurenrisico en de manier waarop de coupon wordt berekend, van invloed op de steepeners. U begrijpt wel: het zijn dus hele complexe producten.