U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Made in Japan

Standard & Poors (S&P) blijft na de dramatische ramp in Japan positief over Azië. Volgens de kredietbeoordelaar blijven de Aziatische economieën dit jaar sterk groeien. S&P zegt dit niet voor niets. Japan is namelijk belangrijk voor de wereld en voor Azië in het bijzonder. Het voorziet onder andere in de toenemende vraag naar staal, hoogwaardige IT-componenten en auto’s. En de vraag ernaar groeit snel.

Wederom hebben we als gevolg van een natuurramp te maken met menselijk leed, maar ook met een tijdelijke verstoring van vraag en aanbod. Alles wijst erop dat de schaarste in de komende jaren gaat toenemen.

Economische voorspoed
Azië is de regio van het nieuwe tijdperk. Een kleine parallel is te trekken met onze naoorlogse generatie in Nederland. Deze generatie bouwde in snel tempo aan onze huidige welvaart. Zij zagen voor het eerst een tv, kochten voor het eerst een auto en kregen te maken met het fenomeen koelkast en later met een telefoon, mobiele telefoon en zelfs internet. Zij wisten ook dat daar hard voor gewerkt moe(s)t worden. Het heeft ons jaren van economische voorspoed gebracht. Wat hier gebeurde, vindt nu op veel grotere schaal plaats in Azië.

Honger nieuwe middenklasse
In China, India en andere landen in de regio trekken mensen massaal naar grote steden, vinden werk en kopen van het salaris een huis, consumptiegoederen en beter eten. Ik heb het over de snelgroeiende Aziatische middenklasse. Onderzoeksbureau MacKinsey verwacht dat in de komende tien jaar het aantal ‘Chinese middenklassers', zal verdubbelen naar iets meer dan 900 miljoen. En dat geeft spanning op vraag en aanbod, lees: schaarste. De nieuwe verstedelijking geeft een niet voor te stellen honger naar grondstoffen. Want dat betekent in de komende jaren veel vraag naar grondstoffen als koper, olie, gas, maar ook naar staal voor halffabricaten en eindproducten. En daar lijkt de wereld nog niet op voorbereid. Zeker niet als we in korte tijd worden geconfronteerd met rampen als in Australië en Japan, misoogsten in Rusland en onrust in het Midden-Oosten.

Japanse wederopbouw cruciaal
Voor de Aziatische regio en voor Japan is een snelle wederopbouw van het getroffen gebied van cruciaal belang. Een groot deel van het benodigde staal en goederen komt namelijk uit Japan. 60% van de totale Japanse export wordt jaarlijks verscheept naar Azië. Een deel van die export ligt nu stil. (Auto-)fabrieken zijn verwoest of werken niet vanwege het energietekort. En de problemen met de kerncentrales die in totaal voor een derde in Japans energiebehoefte voorzien, zijn nog lang niet opgelost. Japan zal dus afhankelijker worden van olie en gas. Anders gezegd: de Japanse economie wordt naar mijn idee veertig jaar in de tijd teruggeworpen en zal weer grootverbruiker zijn van olie en gas.

De herstart van stilgelegde fabrieken, de noodzakelijke wederopbouw van infrastructuur en leefbaarheid van de getroffen gebieden zal uiteindelijk jaren in beslag nemen. Op korte termijn is er extra behoefte aan bouwkranen, cement, gips, kabels en verlichting. Dit vergt grote investeringen en zal hopelijk de kwakkelende economie een impuls geven.

Schaarstebeleggingen
Hoe kun je als belegger inspelen op schaarste? Afgezien van een belegging in oliemaatschappijen en (koper) mijnbedrijven als Rio Tinto, OZ Minerals, Grupo Mexico en First Quantum profiteert een aantal andere bedrijven naar verwachting ook van dit herstel. Caterpillar, Komatsu en Manitowoc zullen naar verwachting profiteren van extra vraag naar kranen en machines. Manitowoc is daarvan in mijn opinie de meest interessante omdat het tevens een overnamekandidaat is.

Wat bouwmateriaal betreft kun je bijvoorbeeld ook denken aan Akzo Nobel (verf), Lafarge (cement en gips), Alcatel (telecommunicatie) en Prysmian (kabels). Vooral laatstgenoemde is volgens mij een interessante kandidaat. Deze Italiaanse kabelmaker heeft recent Draka overgenomen. Hiermee heeft ze direct toegang verkregen tot een aantal belangrijke Aziatische landen, maar ook tot de Japanse markt.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 938,92 +7,47 +0,80%
AEX 938,92 +7,19 +0,77%
US30^ 44.472,70 +14,70 +0,03%
Nasd100^ 21.648,20 -106,40 -0,49%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 11-02 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  2. 11-02 Japan
    Tokyo Stock Exchange gesloten
  3. 11-02 Wereldhave NV
    Jaarresultaat 2024
  4. 11-02 Barco NV
    Jaarresultaat 2025
  5. 11-02 Wereldhave Belgium Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl