Door het uitbreken van de financiële crisis zakte de olieprijs naar een dieptepunt van circa $ 34 in december 2008. Nadat in de zomer van dat jaar nog een piek werd bereikt van $ 146. Inmiddels noteert olie weer rond de $ 97. En er zijn kenners van de markt die menen dat de huidige hoge niveaus permanent zullen zijn. Een prijsniveau van $ 100 dollar of meer is sinds 2008 niet meer bereikt.
Fundamenteel gezien lijkt het erop dat de komende jaren meer factoren aanwezig zijn die de prijs van een vat ruwe olie zullen opdrijven dan naar beneden duwen. Zo zal de mondiale energiebehoefte door de nog steeds hard groeiende economieën van onder andere China en India verder aantrekken. Ongeveer 50% van de groei van de wereldwijde vraag naar olie komt uit China.Er is vooralsnog ook geen goed alternatief voor olie. Bovendien is de voorraad eindig, ook al worden er zo nu en dan nog behoorlijke nieuwe voorraden ontdekt.
Rapport van Merrill Lynch
In de zomer van 2009 kwam de Amerikaanse zakenbank met een gedegen rapport over de olieprijs, gebaseerd op de uitgebreide database van de International Energy Agency (IEA) in Parijs. In dat rapport werd aangetoond dat de productiedaling van bestaande olievelden sinds 2003 gemiddeld 4,2% bedraagt en de laatste jaren zelfs 4,5%. Volgens Merrill Lynch zal de trend van productiedaling van bestaande olievelden alleen maar versnellen de komende jaren.
Olie-analisten zien hogere prijs
De olie-analisten van 23 grote financiële instellingen voorspelden in augustus 2010 voor de komende jaren een duidelijk hogere olieprijs. Voor 2011 werd – op dat moment noteerde olie $ 77 - een olieprijs van $ 85 verwacht. Die analisten zagen de tendens dus goed, maar ze voorzagen niet dat de olieprijs al zo snel zou oplopen.
$ 100
Nicholas Robin, fondsmanager bij Threadneedle, en Koen Straetmans, senior investment strategist bij ING Investment Management, stelden recent dat $ 100 per vat nu een redelijke prijs is. Straetmans: “De olievoorraden zullen langzaam naar beneden gaan, dat betekent dat de prijzen onherroepelijk zullen stijgen.'' De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft recent zijn verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie in 2011 ook al naar boven bijgesteld.
Fatih Birol, hoofdeconoom van het Internationale Energie Agentschap meent zelfs dat een olieprijs van $ 100 per vat een bedreiging kan vormen voor het mondiale economisch herstel. Birol: “De prijsniveaus voor 2011 voorspellen weinig goeds en kunnen ons in eenzelfde financiële crisis doen belanden als in 2008.'' Hij vraagt de OPEC-landen dan ook hun productie op te voeren om het fragiele economisch herstel niet in gevaar te brengen.