In zes maanden tijd is de prijs van kolen bijna verdubbeld. Marktanalisten van banken als Morgan Stanley verwachten in het komende kwartaal nog eens stijging van de kolenprijs met maar liefst 33%. Als gevolg van de overstromingen in het kolenrijke Australië zou dit wel eens sneller bewaarheid kunnen worden dan is voorzien.
Bron voor elektriciteit
Misschien weet u dat niet, maar onze maatschappij is nog steeds erg afhankelijk van kolen. Kolen dragen wereldwijd bij aan 40% van onze elektriciteitsvoorziening. De zware industrie zoals de staalproductie is grotendeels afhankelijk van kolen. Ook de stroom die u afneemt voor het licht, de tv of voor het opladen van uw telefoon, komt nog steeds voor een groot deel uit de verbranding van kolen.
Wereldproductie ontwricht
Australië is een van de grootste kolenleveranciers ter wereld. De Australische reserves herbergen bijna 40% van de totale wereldvoorraad. De winning ervan geschiedt voornamelijk in het door overstromingen getroffen gebied Queensland. Afgezien van het verschrikkelijke menselijk leed in dat gebied, zijn daarmee dus ook de economische belangen in gevaar. De verscheping van kolen naar andere landen is voor Australië namelijk een miljardenindustrie.
Volgens bronnen bij de Australische overheid ligt de kolenproductie van een van 's werelds grootste aders volledig stil. In het meest gunstige geval zal de productie in het getroffen gebied pas richting het derde kwartaal van dit jaar weer op gang kunnen komen. We spreken dus van een ontwrichting van de wereldproductie.
Levensader economie
Als we het vanuit een ander perspectief bekijken zien we dat de economie van Japan, nog altijd een van de grootste ter wereld, voor 80% van haar import van Australische kolen afhankelijk is. Groeimarkten Korea en Taiwan zijn eveneens grotendeels afhankelijk van het zwarte goedje uit Australië. Ook de Indiase staalindustrie – die op volle toeren draait – kan minder produceren zonder de aanhoudende aanvoer van kolen.
Prijsstijging kolen
Welke invloed heeft dit op prijzen? De prijs van kolen op de financiële markten heeft gek genoeg in december al een voorschot genomen op de regenval. Sinds augustus is de prijs al bijna verdubbeld. En het einde is nog niet in zicht. Analisten van grootbanken als Maquire Corp., Morgan Stanley en Daiwa voorzien een verdere stijging van 33%.
Duidelijk is dat de gehele energiemarkt tijdelijk ontwricht zal zijn. Dit heeft voor beleggers ook consequenties. Met de RICI® Enhanced Energy Index van grondstoffengoeroe Jim Rogers belegt u in een brede range van grondstoffen. Een beleggingsfonds als het Blackrock Energy & Resources Fund van fondsmanager Daniel Rice belegt in grondstofgerelateerde bedrijven.
Beleggers in aandelen kunnen zoeken naar mijnbedrijven die gespecialiseerd zijn in kolenwinning op andere continenten. Bedrijven als New World Resources, Peabody Energy of het Zuid Afrikaanse Exxaro zullen ongetwijfeld tijdelijk met extra vraag te maken krijgen.