(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week opnieuw gedaald, hoewel de aanvankelijke schade wel werd ingelopen na het nieuws over het uitstel van de Amerikaanse importheffingen.
Op een slotstand van 819,56 punten vrijdag verloor de AEX uiteindelijk 2,6 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 841,29 punten, met toen een verlies van ruim 7 procent. Daarmee komt het verlies in de afgelopen twee weken op bijna 10 procent.
De zorgen over een verdere escalatie van het handelsconflict blijven weliswaar boven de markt hangen, maar "als een koersval zoals maandag de krantenkoppen domineert, dan is normaal gesproken de bodem bereikt", aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Group tegen ABM Financial News.
De beursweek begon diep in het rood, waarbij de AEX zelfs onder de 800 punten dook. Het verloop de rest van de week was zeer volatiel en hing voortdurend samen met berichten over de handelsoorlog.
Maandag leek de Amerikaanse president Donald Trump niet in te willen binden, maar halverwege de week besloot hij toch tot een tijdelijke verlaging voor de wederkerige importheffingen.
Woensdag kondigde Trump op zijn Truth Social-platform aan dat de wederzijdse tarieven met onmiddellijke ingang verlaagd zouden worden naar 10 procent. Het gaat om een periode van 90 dagen, die de ruimte biedt om te onderhandelen.
"Dat geldt niet voor China, dat nu te maken heeft met een tarief van 125 procent", aldus Trump.
De VS en Amerika bestookten elkaar afgelopen week over en weer met steeds hogere tarieven, waardoor de handelsoorlog, ondanks de pauze van 90 dagen voor andere landen, nog steeds volop doorgaat. Inclusief al eerder geldende tarieven van 20 procent zijn de totale importheffingen voor China inmiddels 145 procent. Andersom liggen de Chinese tarieven voor Amerikaanse producten nu op 125 procent.
Volgens André van Eerden van Aberfeld Asset Management werd Trump misschien zelf ook een beetje nerveus van de dalende aandelenkoersen, de waardevermindering van de dollar en vooral de stijgende obligatierentes.
"Dat laatste is iets wat hij absoluut niet wil, de rente moet juist lager worden om de hoge staatsschuld betaalbaar te houden", benadrukte Van Eerden.
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag net onder 4,50 procent, op weekbasis een stijging van bijna 50 basispunten. Dat is de sterkste stijging sinds november 2001. De dertigjarige rente noteerde vrijdag op 4,873 procent en de stijging van ruim 48 punten op weekbasis werd sinds april 1987 niet meer gemeten.
De VS zitten niet te wachten op stijgende rentes, gezien de hoge staatsschuld waarvan een aanzienlijk deel dit jaar moet worden geherfinancierd. Het beeld rond een aantal obligatieveilingen in de VS was afgelopen week gemengd, maar de tien- en dertigjarige leningen bleken wel in trek.
"In de wandelgangen klinken geruchten dat China de druk in de handelsoorlog met de VS opvoert door de verkoop van Amerikaanse overheidsobligaties", zei Mathias Janssens van KBC Economics.
Economen van ING denken dat de Amerikaanse tienjaarsrente kan stijgen naar 4,75 procent, terwijl de dollar mogelijk de bodem nog niet heeft bereikt.
Carsten Brzeski van ING sprak bovendien van een krankzinnige situatie in de VS, na de ommezwaai van Trump met betrekking tot het Amerikaanse handelsbeleid.
"Blijkbaar was deze verschuiving niet te wijten aan de chaos op de financiële markten die we hebben gezien, maar aan het feit dat Trump de "overwinning" uitriep, aldus de econoom. Daarbij wees de econoom op een opmerking van Scott Bessent, de Amerikaanse minister van financiën, dat de markten Trumps beleid blijkbaar niet goed hebben begrepen.
"Wij hebben onze eigen interpretatie", aldus Brzeski.
"Gezien het feit dat, naast Mexico en Canada, de belangrijkste handelspartners van de VS, China en de EU geen onderhandelingen zijn begonnen, lijkt deze 'overwinning' op een groot feest waarbij je favoriete nationale voetbalteam net van San Marino heeft gewonnen. Niets ten nadele van San Marino, maar u begrijpt wat ik bedoel", aldus de econoom.
Hoewel de stap van Trump volgens Brzeski op de korte termijn enige verlichting kan brengen voor Europese exporteurs, zal de schade aan het vertrouwen aanhouden, dus blijft voorzichtigheid geboden.
"Het zou een verrassing zijn als de aankondiging van [woensdag] echt de terugkeer van 'gezond verstand' betekent", verwacht de econoom.
Wall Street reageerde woensdag na de aankondiging van Trump wel ontzettend opgelucht, met zelfs een winst van ruim 12 procent voor de Nasdaq. De winsten in Europa lagen donderdag een stuk daaronder maar waren nog steeds keurig, nadat de EU aankondigde de eerder in de week afgekondigde heffingen op bepaalde Amerikaanse producten ook op pauze te zetten.
China heeft intussen toegezegd om snel in gesprek te gaan met de EU over diverse hete hangijzers. Beijing wil de banden met zijn handelspartners nauwer aanhalen nu de spanningen met de Verenigde Staten escaleren.
Ondertussen neemt de onzekerheid over met name de Amerikaanse economie toe, volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen.
"Zo betekent duurdere import meer inflatie, een voorzichtige consument en een Federal Reserve die moet kiezen: de rente verlagen omwille van de zwakkere groei of die rente toch maar hoger houden wegens de opwaartse prijsdruk?", stelde de econoom.
De markten gaan er volgens Aben vanuit dat de Fed kiest voor de eerste optie. Beleggers rekenen op een verlaging van de rente met in totaal één procentpunt tegen het einde van dit jaar.
"Dat lijkt een ambitieuze inschatting", volgens de expert van Van Lanschot Kempen.
Afgelopen week werd bekend dat de inflatie in de VS in maart is uitgekomen op 2,4 procent, van 2,8 procent in februari. Gerekend werd op een afname tot 2,6 procent.
De kerninflatie kwam uit op 2,8 procent, van 3,1 procent in februari. Voor maart werd gerekend op een kerninflatie van 3,0 procent. Verder daalde de consumentenprijzen op maandbasis en dat was voor het eerst in zo'n vijf jaar.
De cijfers waren een aangename verrassing, volgens James Knightley, maar de neerwaartse trend is niet blijvend, waarschuwde de econoom van ING.
Het inflatiecijfer geeft de Fed op het eerste gezicht wel de ruimte om te manoeuvreren als de groei blijft afzwakken, meent Knightley.
"Toch zal de Fed op haar hoede zijn voor prijsstijgingen als gevolg van tarieven en verstoringen in de toeleveringsketen, die volgens ons de inflatie in de tweede helft van het jaar nog steeds naar 4 procent zullen stuwen", volgens de econoom. ING verwacht dit jaar drie tot vier renteverlagingen.
Komende week is het de beurt aan de Europese Centrale Bank, dat de rente mogelijk opnieuw met 25 basispunten zal verlagen.
"Het wispelturige tariefbeleid van Trump vormt een behoorlijke uitdaging voor de ECB", volgens Bas van Geffen van Rabobank.
"Deze beleidsonzekerheid weegt nu al op het vertrouwen. We voegen een renteverlaging in april toe aan onze prognose", aldus de marktanalist, die ook rekent op een verlaging in juni.
Cijferseizoen weer begonnen
Het internationale cijferseizoen ging afgelopen week ook weer van start, met als eerste een aantal Amerikaanse banken die de boeken openden. JPMorgan, vaak de meest toonaangevende van het stel, boekte in het eerste kwartaal een hogere winst dankzij gestegen inkomsten.
CEO Jamie Dimon sprak van "sterke onderliggende" activiteiten en financiële resultaten. De topman sprak verder van "aanzienlijke turbulentie" in de markt, mede veroorzaakt door alle geopolitieke problemen.
Negatieve factoren zijn de gevolgen van de handelsoorlog en de importheffingen en de hardnekkige inflatie. Maar ook de hoge staatsschuld en de volatiliteit. Maar daar staan volgens Dimon belastinghervormingen en deregulering tegenover.
"Zoals altijd hopen we op het beste, maar we bereiden het bedrijf voor op een brede waaier van scenario's", aldus de topman van JPMorgan.
De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1345. Op weekbasis steeg het muntpaar met 3,5 procent.
De olieprijzen daalden afgelopen week verder. Goldman Sachs heeft de ramingen voor de olieprijs voor de tweede keer deze maand verlaagd, vanwege het steeds grotere risico op een recessie in combinatie met een stijgende olieproductie van OPEC+. In december 2025 kost een vat Brent 62 dollar en een vat WTI 58 dollar, denkt de Amerikaanse bank.
De VIX-index, die de volatiliteit van de markt meet, piekte afgelopen week op bijna 55 punten en noteerde vrijdag op ruim 42 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News