(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag fors lager geëindigd in reactie op de handelsoorlog die is losgebarsten na de omvangrijke importheffingen die de Verenigde Staten woensdagavond hebben aangekondigd.
De Stoxx Europe 600 index daalde 2,6 procent tot 523,12 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 3,0 procent op 21.717,39 punten. De Franse CAC 40 leverde 3,3 procent in bij een stand van 7.598,98 punten. De Britse FTSE sloot 1,6 procent lager op 8.474,74 punten.
"Deze importheffingen, die meer dan 1,3 biljoen dollar aan handel treffen, hebben de angst aangewakkerd voor een verdere vertraging van de groei van de wereldeconomie, waardoor beleggers een defensieve houding aannemen", aldus marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdagavond in de rozentuin van het Witte Huis een reeks aan mondiale importheffingen aan. Producten uit de Europese Unie worden belast met 20 procent extra en goederen uit China zelfs met in totaal 54 procent. Veel andere landen ontspringen de dans ook niet.
Eerder had Trump al een importtarief van 25 procent op buitenlandse auto's aangekondigd en die werd woensdag bekrachtigd.
President Ursula von der Leyen van de Europese Commissie noemde de stap donderdag "een grote klap voor de wereldeconomie" en zei dat het Europese blok klaarstaat om te reageren.
De tarieven die Trump wil gaan hanteren, lijken te zijn gebaseerd op de grootte van het handelstekort dat de Verenigde Staten met het betreffende land hebben. Daarom hebben bijvoorbeeld China, maar ook de EU, relatief hoge tarieven, terwijl de Britten juist een veel lagere heffing tegemoet kunnen zien, van 10 procent.
Volgens Barclays kan Europa een recessie tegemoet zien en ING verlaagde zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone van 0,7 tot 0,6 procent voor dit jaar, en tot 1,0 procent in 2026, waar eerder nog op 1,4 procent groei werd gerekend.
Volgens Pepperstone maken de hoge invoerrechten het moeilijker voor centrale banken om de rente te verlagen, maar Capital Economics denkt dat centrale banken juist de rente kunnen verlagen om de economische groei te steunen.
De Europese Centrale Bank liet donderdag in de notulen van het laatste rentebesluit duidelijk doorschemeren dat er nog veel onzekerheid is rond de importheffingen en de impact op het rentepad van de centrale bank.
Op macro-economisch vlak stonden donderdag inkoopcijfers voor de mondiale dienstensector op de rol, hoewel die data maar weinig aandacht kregen te midden van alle nieuwskoppen over de handelsoorlog.
De dienstensector in de eurozone groeide in maart sneller, maar volgens econoom Cyrus de la Rubia kun je nauwelijks spreken van groei omdat de index rond rond de 50 blijft hangen.
De Duitse dienstensector zal volgens De la Rubia vermoedelijk snel gaan profiteren van de grootschalige infrastructuurplannen, maar voor de eurozone als geheel, "kan de dienstensector weleens een lastige periode tegemoet gaan", waarschuwde hij.
De WTI-olieprijs daalde hard, met 7,1 procent tot 66,65 dollar, ook nadat OPEC+ aankondigde de productie in mei sneller op te willen voeren. Brentolie kostte 69,98 dollar per vat en was daarmee 6,6 procent goedkoper dan woensdag.
De euro/dollar noteerde rond het Europese slot 1,8 procent hoger op 1,1078, nadat de koers eerder zelfs even boven 1,12 steeg. Volgens ING zijn de zorgen dat de consumptie sterk zal worden geraakt door prijsstijgingen groter voor de VS dan voor Europa, en wijken beleggers daarom uit van de dollar naar de euro. Toch gelooft ING niet dat Europa de grootste problemen al achter de rug heeft.
Ook de Canadese dollar, het Britse pond en de Zwitserse frank waren donderdag populaire vluchthavens.
Stijgers en dalers
Vastgoedaandelen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers in Europa en wisten daarmee te ontsnappen aan de algemene malaise. Vonovia won 7,4 procent in Frankfurt. De Brusselse Bel20, met vastgoedcomponenten als Aedifica en Cofinimmo, wist daardoor de schade meer te beperken dan omringende beurzen, met een min van 1,1 procent.
Aandelen van defensiebedrijven deden vandaag ook goede zaken. Rheinmetall won 4,3 procent en Thales eindigde 2,5 procent in de plus.
Europese banken gingen donderdag hard onderuit, vanwege de zorgen over de economische impact van de handelstarieven. Deutsche Bank leverde 6,9 procent in en Commerzbank daalde met 4,7 procent. BNP Paribas verloor 5,2 procent, Société Générale daalde met 5,3 procent, ING leverde 5,2 procent in en Barclays ging zelfs 8,7 procent lager.
Olieaandelen verloren ook terrein omdat er wordt gevreesd voor een terugval van de mondiale economische groei. BP daalde met 7,5 procent, Shell en TotalEnergies daalden circa 5 procent. Ook staalbedrijf ArcelorMittal was een sterke daler, met een min van 6,7 procent.
Ook Adidas was een opvallende daler met bijna 12 procent in de DAX. De VS hebben een heffing van 46 procent op producten uit Vietnam afgekondigd. Dat is het land waar Adidas zijn schoenen maakt. Puma leverde ruim 11 procent in.
Luxefabrikanten zullen hun marges onder druk voelen staan door de heffingen, verwachten analisten, vooral als ze veel exporteren naar Amerika. Zonnebrillenreus EssilorLuxottica sloot in Parijs 7,2 procent lager. Prada en Richemont verloren 6,8 en 6,3 procent. Verder stonden ook LVMH en Kering onder druk.
De heffingen van Trump zijn ook een enorme last voor de autofabrikanten, stelde de Duitse brancheorganisatie VDA. Volkswagen verloor donderdag 3,9 procent op de Duitse beurs en Stellantis leverde in Frankrijk 8,1 procent in.
Ook de handel in sterke drank is erg kwetsbaar voor deze heffingen, stelde handelsorganisatie SpiritsEurope, omdat de sector "sterk geïntegreerd is" aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Pernod Ricard sloot 3,8 procent lager en Remy Cointreau daalde met 3,6 procent.
Halfgeleideraandelen stonden ook onder druk, met verliezen van circa 6 tot 8 procent voor ASMI, ASML en Besi in Amsterdam. Infineon leverde in Frankfurt 8 procent in en STMicroelectronics daalde met 8,4 procent in Parijs.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 4,5 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News