(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hard gedaald, nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond draconische importheffingen aankondigde voor goederen uit landen die een handelsoverschot hebben met de VS.
De AEX sloot 2,7 procent lager op 877,42 punten.
De Amerikaanse beurzen reageerden nog negatiever. De olieprijs daalde zelfs met 7 tot 8 procent, terwijl de euro/dollar een zeldzame sprong omhoog maakte van 2 procent.
"Het is echt een slachting op de beurs", zei beleggingsstrateeg Wim Zwaneveld van Stroeve en Lemberger. "Het houdt ook niet op. De stemming lijkt: nu alles verkopen, dan komen we terug als het rustiger is. Eerst schieten, dan vragen stellen." Hij wees op koersdalingen van 8 procent voor Apple in Amerika, 10 procent voor Adidas in Frankfurt, en 12 procent voor Micron en 9 procent voor FedEx.
Zwanenburg zegt zelf meestal wat rustiger te reageren, maar maakte duidelijk dat er grote verliezen worden geleden op de beurs donderdag, ook door hemzelf. "Trump wil echt de productie weer van China naar Amerika halen, maar de logica is helemaal zoek; het gaat allemaal heel dom en met een enorme ruwheid."
Trump kondigde woensdagavond een grote handelsoorlog aan, met invoerrechten van minstens 10 procent voor alle handelspartners, vatte investment manager Simon Wiersma van ING samen, en veel hogere heffingen dan waar beleggers op rekenden. Voor de Europese Unie zal een tarief gaan gelden van 20 procent en voor China zelfs van minimaal 54 procent. Het gemiddeld zal rond 20 procent liggen of misschien nog wel iets hoger, aldus ING.
Wel is er ruimte voor onderhandeling, zei Trump. "We denken dat de heffingen uiteindelijk zullen worden verlaagd", stelden analisten van UBS. Maar als dat aan het einde van dit jaar gebeurt, blijft de klap zeker voelbaar. De kans op een economische recessie zou dan ook aanzienlijk zijn toegenomen.
Er was ook economisch nieuws, maar dat werd volledig overschaduwd door Trumps 'Liberation Day'. De Europese dienstensector deed het in maart iets beter, maar blijft rond de grens van krimp cirkelen, stelde hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Duits dienstensector gaat wel binnenkort profiteren van extra overheidsbestedingen, denkt hij, maar dat zal niet in de hele eurozone het geval zijn.
Wall Street veerde even op nadat S&P Global een sterk herstel van de Amerikaanse dienstensector meldde, maar zakte weer terug toen ISM een tegenovergesteld beeld schetste met een snel afkoelende dienstensector.
De olieprijs kelderde met 7,1 procent voor een vat Brent tot 69,59 dollar per vat, terwijl WTI 8 procent goedkoper werd.
Vrees voor minder vraag door minder handel in een sterk afzwakkende wereldeconomie zorgde voor de daling. Die werd nog versterkt doordat oliekartel OPEC aankondigde dat de productie van olie sneller wordt opgevoerd.
Stijgers en dalers
Verzekeraar Aegon was een opvallende daler met 7,5 procent. Aegon heeft het merendeel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten, waar de financiële markten nu in rep en roer zijn. Adyen leverde 8,1 procent in.
Behalve Aegon en Adyen deden ook halfgeleideraandeelen Besi, ASML en ASMI het slecht met koersdalingen van 6 tot 8 procent.
Winst was voor het defensieve KPN, dat 2,8 procent hoger sloot. Unilever en Ahold Delhaize stegen met 2,3 en 1,7 procent.
DSM-Firmenich rondde de uitbreiding van zijn belang in het Chinese Andre Pectin van 75,0 naar 90,5 procent af en het aandeel sloot licht lager.
In de Midkap daalde staalbedrijf Aperam bijna 10 procent na een een voorlopige update voor het lopende kwartaal, terwijl ook staalreus ArcelorMittal 6,7 procent inleverde in de AEX.
De verliezen waren breed gedragen. Ook bijvoorbeeld Aalberts, Signify, SBM en CVC Capital verloren stevig. Logistiek vastgoedbedrijf CTP won 3,5 procent. Ook elders in Europa deden vastgoedaandelen het goed.
Bij de smallcaps won Theon 4,1 procent. Het Duitse Rheinmetall presteerde ook goed.
Sif kreeg een koopadvies van Van Lanschot Kempen nadat het aandeel slecht presteerde na een outlookverlaging. Het aandeel sloot 1,3 procent hoger.
Bioplasticbedrijf Avantium kelderde opnieuw, nu met meer dan 15 procent. Accsys, Alfen en Havas verloren 5 procent of meer.
Flitshandelaar Flow Traders, gebaat bij volatiele beurzen, sloot 2,5 procent in het groen.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beurzen daalden nog harden dan de Europese. De S&P500 index verloor 3,9 procent en de Nasdaq verloor 4,4 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News