(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur fors lager, waarbij de aankondiging van het nieuwe protectionistische Amerikaanse handelsbeleid woensdagavond verkeerd viel bij beleggers.
De Stoxx Europe 600 daalde 1,5 procent tot 528,94 punten, de DAX-index leverde 1,6 procent in op 22.043 punten en in Parijs verloor de CAC 40 zelfs 2,1 procent op 7.694,75 punten. In Londen beperkte de FTSE 100 de daling tot 1,3 procent.
Trump kondigde aan dat er over alle importproducten tenminste 10 procent invoerrechten zullen worden geheven, terwijl voor verschillende landen verschillende tarieven gaan gelden, die volgens Capital Economics effectief gemiddeld 25 procent bedragen.
Op Wall Street gingen de markten voorbeurs nog harder omlaag. Volgens Franklin Templeton is een recessie en inflatie nu waarschijnlijk geworden.
"De markten laten een sterke risk-off-beweging zien op de aankondiging van de handelstarieven", stelde Deutsche Bank. "De uitspraken van Trump lieten wel de deur open voor mogelijke onderhandelingen over lagere heffingen maar zijn decreet laat ook ruimte voor verdere escalatie."
President Ursula von der Leyen van de Europese Commissie noemde de stap "een grote klap voor de wereldeconomie" en zei dat het Europese blok klaarstaat om te reageren.
De tarieven die Trump wil gaan hanteren, lijken te zijn gebaseerd op de grootte van het handelstekort dat de Verenigde Staten met het betreffende land hebben. Daarom hebben bijvoorbeeld China, maar ook de EU, relatief hoge tarieven, terwijl de Britten juist een veel lagere heffing tegemoet kunnen zien.
Het Witte Huis wil dat goederen voor Amerikaanse consumenten in Amerikaanse fabrieken worden gemaakt. "De VS waren het centrum van globalisering en nu wil dat centrum zich terugtrekken", zei hoogleraar André Sapir van de Vrije Universiteit in Brussel.
Volgens Barclays kan Europa een recessie tegemoet zien en ING verlaagde zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone, tot 0,6 procent van 0,7 procent voor dit jaar, en tot 1,0 procent in 2026, waar eerder nog op 1,4 procent groei werd gerekend.
Volgens Pepperstone maken de hoge invoerrechten het moeilijker voor centrale banken om de rente te verlagen, maar Capital Economics denkt dat centrale banken juist de rente kunnen verlagen om de economische groei te steunen.
De olieprijs daalde hard, met 4 procent. Brent-olie kostte 72,05 dollar per vat en de WTI-future zakte terug tot 68,74 dollar.
De euro/dollar steeg sterk, met 1,1 procent tot 1,1025. Volgens ING zijn de zorgen dat de consumptie sterk zal worden geraakt door prijsstijgingen groter voor de VS dan voor Europa, en wijken beleggers daarom uit van de dollar naar de euro. ING gelooft niet dat Europa de grootste problemen al achter de rug heeft. Ook de Canadese dollar, het Britse pond en de Zwitserse frank waren populaire vluchthavens.
Bedrijfsnieuws
Europese banken gingen donderdag onderuit. Een sterker daler was Deutsche Bank, dat 4 procent inleverde, evenals BNP Paribas, dat 3,9 procent verloor.
Ook Adidas was een opvallende daler met ruim 10 procent. De VS hebben een heffing van 46 procent op producten uit Vietnam afgekondigd. Dat is het land waar Adidas zijn schoenen maakt.
Luxefabrikanten zullen hun marges onder druk voelen staan door de heffingen, verwachten analisten, vooral als ze veel exporteren naar Amerika. Zonnebrillenreus EssilorLuxottica noteerde 6 procent lager. Prada en Richemont verloren 4 procent.
De heffingen van Trump zijn ook een enorme last voor de autofabrikanten, stelde de Duitse brancheorganisatie VDA. Volkswagen daalde 1,5 procent, maar Stellantis noteerde hoger.
Ook de handel in sterke drank is erg kwetsbaar voor deze heffingen, stelde handelsorganisatie SpiritsEurope, omdat de sector "sterk geïntegreerd is" aan weerszijden van de Atlantische Oceaan.
Olieaandelen verloren terrein omdat er wordt gevreesd voor een terugval van de mondiale economische groei. BP verloor 3,5 procent, Shell en TotalEnergies 2 procent of meer. Ook staalbedrijf ArcelorMittal was een sterke daler, met een min van 3,5 procent.
Stijgers waren er ook: defensie-aandeel Rheinmetall, bijvoorbeeld, steeg 3 procent in Frankfurt.
Vastgoedreus Vonovia won zelfs 5,6 procent in Frankfurt. Ook elders in Europa stegen vastgoedaandelen.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een fors lagere opening tegemoet. Futures op de S&P500 noteren 3,3 procent lager en die op de techbeurs Nasdaq Composite zelf 3,6 procent lager. De Dow Jones-index lijkt 2,6 procent lager te gaan openen.
Wall Street sloot woensdag nog hoger in aanloop naar de aankondigingen rond 'Liberation Day'. De S&P 500 index steeg 0,7 procent tot 5.670,97 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 42.225,32 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 17.601,05 punten.582
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News