U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: ABM Financial News

Europese beurzen openen naar verwachting lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet, na een stevige koersval op de Japanse beurs, in aanloop naar 2 april, wanneer de Amerikaanse president Donald Trump zijn importheffingen zal presenteren.

IG voorziet een openingsverlies van 140 punten voor de Duitse DAX, een min van 53 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 43 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, na tegenvallende Amerikaanse PCE-inflatiecijfers, terwijl de markt de impact van Trumps importsancties probeerde in te schatten, na het Amerikaanse besluit van woensdagavond om importheffingen van 25 procent op buitenlandse auto's en onderdelen te zetten.

De Europese Unie staat nu onder druk om te reageren, zei Rabobank, eraan toevoegend dat de bank van mening is dat de EU liever een deal sluit en wil voorkomen dat het tot een volwaardige handelsoorlog komt. "Maar als er geen overeenkomst volgt, zal Europa hoogstwaarschijnlijk terugslaan", aldus de bank.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart is verslechterd. De index die het vertrouwen weergeeft, daalde van -13,6 naar -14,5.

Ook in Duitsland houdt de somberheid aan. De vertrouwensindex steeg fractioneel van -24,6 naar -24,5. Het aantal werklozen in Duitsland is in maart licht gedaald van 2,99 naar 2,97. Het werkloosheidspercentage steeg evenwel van 6,2 naar 6,3 procent.

De Franse inflatie is in maart met 0,8 procent op hetzelfde niveau gebleven als in februari, terwijl de inflatie in Spanje in maart flink afkoelde van 3,0 procent naar 2,3 procent op jaarbasis.

De Britse economie is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. De Britse detailhandelsverkopen zijn in februari met 1,0 procent gestegen op maandbasis.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden vrijdag onder druk. ING verloor 1,7 procent, BBVA leverde 3,0 procent in, BNP Paribas daalde met 1,4 procent, Société Générale verloor 1,9 procent en Deutsche Bank ging 2,9 procent lager. Commerzbank verloor zelfs 4,7 procent in Frankfurt.

Vastgoed deed het beter, met plussen van 0,6 en 2,3 procent voor Unibail-Rodamco-Westfield en Vonovia. In de Brusselse Bel20, dat een aantal vastgoedcomponenten heeft, zaten Cofinimmo, Aedifica en Montea in de lift, met plussen tot 2,9 procent.

Verder deden farmabedrijven vrijdag goede zaken in de Duitse DAX en Franse CAC 40. Sartorius won 1,5 procent, net als Sanofi.

Ubisoft ging in Parijs 1,8 procent lager, terwijl het aandeel tijdens de ochtendhandel nog flink steeg. De Franse ontwikkelaar van computerspellen maakte donderdagavond bekend dat het een nieuwe dochteronderneming zal oprichten voor zijn populairste computerspellen, waarin het Chinese Tencent 1,16 miljard euro zal investeren.

Prosus, dat een groot belang heeft in Tencent, daalde vrijdag met 2,6 procent in Amsterdam.

Euro STOXX 50            5.331,40 (-0,9%) 

STOXX Europe 600       542,10 (-0,8%) 

DAX                            22.461,52 (-1,0%) 

CAC 40                       7.916,08 (-0,9%) 

FTSE 100                    8.658,85 (-0,1%) 

SMI                            12.840,43 (-0,2%) 

AEX                           907,46 (-0,8%) 

BEL 20                       4.406,62 (-0,6%) 

FTSE MIB                   38.739,30 (-0,9%) 

IBEX 35                     13.309,30 (-0,8%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, na tegenvallende PCE-inflatiecijfers, zorgen over een vertraging van de economie en een verdere escalatie van de handelsoorlog.

Uit de data van de Amerikaanse overheid bleek vrijdag dat de Amerikaanse kerninflatie in februari in een iets hoger tempo is gestegen. De PCE-kerninflatie op jaarbasis, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, steeg van 2,7 naar 2,8 procent. Op maandbasis steeg de kerninflatie met 0,4 procent. De algemene inflatie bleef stegen op 2,5 procent op jaarbasis. 

Tevens bleek dat de inkomens in de VS in februari op maandbasis zijn gestegen met 0,8 procent, tegen +0,7 procent een maand eerder, terwijl de bestedingen stegen met 0,4 procent, tegen -0,3 procent een maand eerder.

Volgens econoom James Knightley van ING wakkeren de data de angst voor stagflatie alleen maar aan. De stijging van de kerninflatie op maandbasis met 0,4 procent was volgens hem hoger dan voorspeld, terwijl de persoonlijke uitgaven zwakker uitkwamen dan verwacht en de daling die in de maand januari werd gemeten naar beneden werd bijgesteld van -0,5 procent naar -0,6 procent.

Er is nu weer een maand aan data die laten zien dat de VS afstevent op een lelijke mix van stijgende inflatie en verzwakte consumentenbestedingen, zei analist Olu Sonola van Fitch Ratings. "Hoewel er nog geen 'knipperend gevaar' is, is twee maanden op rij sprake van een stagnerende tot negatieve groei van consumentenbestedingen...een mix waar de Fed bang voor zal zijn", zei Sonola.

Gedurende het verloop van de handelsdag verdiepten de verliezen zich. "Ik denk dat de markt nu met de rug tegen de muur staat", zei portefeuillebeheerder Robert Pavlik van Dakota Wealth Management. "De inflatiecijfers van vrijdag vertoonden meer tekenen van zwakte", zei hij. 

Beleggers probeerden ook rekening te houden met de impact van mogelijke hogere handelstarieven van Trump. "Het lijkt me dat er niet veel steun komt van de overheid", voegde Pavlik toe. "Dat is het vervelende van alles."

"Trump prijst 'Liberation Day' aan, maar "Clarity Day', ofwel duidelijkheid over handelstarieven zou veel beter zijn voor de economie en markten, zei analist Steve Barrow van Standard Bank.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 11 basispunten lager op 4,255 procent, terwijl de tweejaarsrente 8 basispunten daalde tot 3,914 procent.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in maart nog verder is verslechterd. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 64,7 eind februari naar 57,0. Een voorlopig cijfer voor de maand maart wees eerder op een daling tot 57,9.

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,56 dollar, ofwel 0,8 procent, lager op 69,36 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs echter 1,6 procent hoger. 

Op macro-economisch vlak staat maandag in de VS slechts de inkoopmanagersindex van Chicago op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Het was donderdag een zware sessie voor autofabrikanten na de aankondiging van Trump over de importsancties op alle auto's en bepaalde auto-onderdelen die buiten de VS worden gemaakt. Tesla was een uitzondering en sloot 0,4 procent hoger. Vrijdag noteerde het aandeel echter 3,6 procent lager.

Tesla kon donderdag de dans ontspringen omdat het alle auto's die het in de VS verkoopt in Amerika maakt. Maar General Motors, Ford Motor en Jeep-maker Stellantis doen dat niet en hun aandelen daalden met 7,4, 3,9 en 1,3 procent. General Motors noteerde vrijdag 1,1 procent lager, Ford Motor daalde 1,8 procent en Stellantis noteerde 4,2 procent lager.

Nvidia daalde 1,6 procent, nadat de maker van kunstmatige intelligentie chips donderdag ook al  met 2,1 procent daalde vanwege zorgen over zijn activiteiten in China.

Ondertussen werd de beursintroductie van CoreWeave, de door Nvidia gesteunde cloud serviceprovider, geprijsd op 40 dollar per aandeel, ruim onder de schattingen van 47 tot 55 dollar. Het aandeel zal vanaf vrijdag op de Nasdaq-beurs handelen onder het tickersymbool "CRWV". CoreWeave is een pure play op AI, met al zijn inkomsten afkomstig uit cloudverhuur van AI-servers die Nvidia-chips gebruiken. 

Lululemon Athletica daalde 14,2 procent nadat het bedrijf voor sportkleding een winst in het vierde kwartaal rapporteerde die weliswaar de verwachtingen van Wall Street overtrof, maar ook met vooruitzichten kwam voor het lopende jaar, die achterbleven bij de voorspellingen. CEO Calvin McDonald zei dat het bedrijf gelooft dat "de dynamische macro-omgeving heeft bijgedragen aan een voorzichtiger consument."

United States Steel daalde fractioneel in reactie op een bericht op de nieuwswebsite Semafor. Volgens de berichtgeving kan de fusie van 14 miljard dollar van het bedrijf met het Japanse Nippon Steel nog steeds gered worden. De twee bedrijven zijn in gesprek met president Trump, waarbij Nippon Steel aanbiedt om de investeringen in de fabrieken van US Steel meer dan te verdubbelen van 2,7 miljard naar 7 miljard dollar.

Braze steeg 2,2 procent nadat het cloudgebaseerde softwarebedrijf over het vierde kwartaal een winst rapporteerde die de schattingen van analisten overtrof en ook een beter dan verwachte prognose voor het lopende boekjaar uitbracht.

Oxford Industries daalde 5,6 procent, nadat de eigenaar van Tommy Bahama en Lilly Pulitzer omzetprognoses publiceerde voor het lopende eerste kwartaal en boekjaar die de verwachtingen van analisten niet haalden. Na een sterke afsluiting van kalenderjaar 2024, namen de trends in januari af omdat er minder reden was om te winkelen, "een patroon dat we de afgelopen kwartalen hebben gezien, evenals een verslechtering van het consumentenvertrouwen dat ook op de vraag drukte", aldus CEO Tom Chubb in een verklaring.

S&P 500 index              5.580,94 (-2,0%)

Dow Jones index           41.583,90 (-1,7%)

Nasdaq Composite         17.322,99 (-2,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag over de brede linie lager, mogelijk uit vrees voor wat Trump op 2 april gaat aankondigen.

Cijfers van de Chinese overheid over maart lieten een groeiversnelling voor zowel de industrie als de dienstensector zien.

Nikkei 225                     35.658 (-3,9%)

Shanghai Composite      3.319 (-1,0%)

Hang Seng                    23.022 (-1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0833. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0826 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0831 op de borden. 

USD/JPY Yen   149,13

EUR/USD Euro  1,0833

EUR/JPY Yen   161,55

MACRO-AGENDA:

03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Maart (Chi)

08:00 Importprijzen - Februari (Dld)

08:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Dld)

14:00 Inflatie - Maart vlpg (Dld)

15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
NLD25 904,81 +6,48 +0,72%
AEX 905,24 +6,44 +0,72%
US30^ 41.982,30 -23,50 -0,06%
Nasd100^ 19.435,60 +175,40 +0,91%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 02-04 Societe de Services de Participations de Direction et d'Elaborati
    Jaarresultaat 2024
  2. 04-04 Home Invest Belgium SA
    Jaarverslag 2024
  3. 04-04 Titan Cement Company SA
    Jaarverslag 2025
  4. 08-04 NV Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap
    Resultaten 1e kwartaal 2025
  5. 09-04 SBM Offshore NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl