(ABM FN-Dow Jones) De euro is vrijdagochtend gedaald ten opzichte van de dollar, nadat inflatiecijfers uit een aantal eurozonelanden toonden dat de Europese Centrale Bank voorlopig nog de ruimte heeft om de rente verder te verlagen.
In Frankrijk stabiliseerde de inflatie in maart op 0,8 procent, waar de prijzen in dezelfde maand een jaar eerder nog met 2,3 procent stegen. In Spanje koelde de inflatie af van 3,0 tot 2,3 procent.
Maandag volgen voorlopige inflatiecijfers uit Duitsland en als die dezelfde trend volgen als de cijfers uit Frankrijk en Spanje, dan zal de inflatie in de eurozone als geheel, die dinsdag bekend wordt, ook zijn afgekoeld.
Dat biedt de ECB de ruimte voor een volgende renteverlaging in april, waar een grote meerderheid van de markt momenteel ook op rekent, volgens data van LSEG.
Strategen van SEB Research gaan hier ook vanuit, ondanks dat een aantal haviken binnen het bestuur van de centrale bank begint tegen te sputteren.
Wachten op PCE
De valutamarkten focussen vrijdag sowieso op inflatiecijfers, want vanmiddag wacht nog de PCE-inflatie, die de Federal Reserve gebruikt om zijn monetaire koers uit te zetten.
"Er zijn tekenen dat beleggers zich steeds meer zorgen maken over het vooruitzicht van een hogere inflatie in combinatie met een zwakke groei - of stagflatie - in de VS als gevolg van de [Amerikaanse] importheffingen", schreven analisten van Deutsche Bank vrijdag in een rapport en dus zal er vanmiddag veel aandacht zijn voor het PCE-cijfer.
Gerekend wordt op een licht hogere kerninflatie van 2,7 procent in februari, tegenover 2,6 procent in januari. Op maandbasis zouden de kernprijzen in een stabiel tempo van 0,3 procent zijn gestegen, zo is de marktverwachting.
Mochten de prijzen op maandbasis zelfs iets harder zijn gestegen dan de "hardnekkige" 0,3 procent, dan zou de Fed zijn rentepauze kunnen verlengen, volgens valutastrategen van ING, en dat zou licht positief kunnen zijn voor de dollar.
De marktverwachting voor een Amerikaanse renteverlaging in juni is momenteel laag en zou bij een hardnekkige inflatie helemaal uitgeprijsd kunnen worden, aldus ING.
Dat kan gunstig zijn voor de kortlopende rentes en de dollar, maar mogelijk blijft de invloed van de handelsperikelen groter voor de bewegingen van de greenback, schreven de valutakenners.
De euro/dollar handelde vrijdag richting het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 1,0779
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News