U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: Euronext

AEX schudt zorgen over handelsoorlog van zich af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder gestegen en schudde daarmee de mondiale handelsdreiging voorlopig van zich af. Op een slotstand van 924,10 punten vrijdag won de AEX 0,2 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 921,94 punten.

De hoofdindex wist de afgelopen weken gestaag te stijgen, maar dreigde die opmars afgelopen week te moeten staken. Zo begon de beursweek nog in mineur door een dreigend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Mexico en Canada, maar werden de door president Donald Trump aangekondigde importheffingen op goederen uit beide buurlanden na overleg toch met een maand uitgesteld.

Dat zorgde voor de nodige opluchting onder beleggers, maar de handelsoorlog gaat door, zij het voorlopig alleen met China, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Momenteel gelden al extra Amerikaanse importheffingen van 10 procent op Chinese producten. Andersom zette Beijing een extra importheffing tot 15 procent op bepaalde Amerikaanse goederen, waaronder op de import van steenkool en vloeibaar aardgas. Op ruwe olie, landbouwmachines en bepaalde auto's komt een extra sanctie van 10 procent.

Trump zei eerder dat de importheffingen tegen China slechts "een openingssalvo" zijn. "Als we geen deal kunnen sluiten met China, dan zullen de tarieven zeer, zeer substantieel zijn", waarschuwde de Amerikaanse president.

"China's vergelding omvat beperkingen op de export van zeldzame aardmetalen, iets waar de VS zelf een tekort aan heeft", zei Vranken.

"Vandaar de interesse in Groenland en het idee van Trump om hulp aan Oekraïne te koppelen aan de reserves van dat land aan zeldzame aardmetalen. Het resultaat is dat de wereldhandel opnieuw wordt gestructureerd en dat de VS niet gemakkelijk als een stabiele handelspartner zal worden gezien", aldus Vranken, die verder wees op de toegenomen volatiliteit sinds de inhuldiging van Trump een paar weken geleden.

Volgens de expert rijst de vraag of beleggers wel geïnvesteerd willen blijven in zo'n "grillige markt."

Ondertussen riskeert ook de Europese Unie een handelsconflict met Amerika. Europa exporteert volgens analist Corné van Zeijl van Cardano veel naar de VS, zoals bijvoorbeeld auto's. Ook de Europese farmaceuten sturen veel naar Amerika. "Die zullen dus wel grote klappen krijgen."

Klik hier voor: handelsoorlog van start en Europese autofabrikanten en farmaceuten moeten vrezen

De situatie tussen de VS en EU is anders dan die tussen de VS en de buurlanden plus China, voegde Francesco Pesole van ING toe. Met de EU kan Trump "een langer spel" spelen en heffingen misschien voor een langere periode van kracht laten zijn, zodat de EU wat "pijn" voelt voordat hij een overeenkomst sluit.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen riep afgelopen week op tot "verstandige" onderhandelingen temidden van de wereldwijde handelsspanningen.

Banenrapport VS lijkt geen gamechanger voor Fed

Macro-economisch nieuws leek afgelopen week ondergeschikt aan alle handelsperikelen, mogelijk ook omdat het er voorlopig op lijkt dat de Federal Reserve de rente niet verder zal verlagen, terwijl de Europese Centrale Bank dit nog wel even blijft doen. De ECB kwam vrijdag met een rapport waarin het de neutrale rente inschatte tussen 1,75 en 2,25 procent, dus onder het huidige niveau van de depositorente van 2,75 procent. De centrale bank waarschuwde daarbij dat dit niet moet worden gezien als een 'forward guidance'.

Volgens ING laat het nieuwe onderzoek over de neutrale rente genoeg ruimte voor de ECB om de rente verder te verlagen.

In de eurozone blijft de economie ondertussen vrij zwak, bleek afgelopen week uit de inkoopmanagersindices, waarbij de krimp in de industrie weliswaar kleiner werd, maar de groei van de dienstensector ook afnam.

"De huidige situatie is zwak", oordeelde econoom Cyrus De la Rubia van Hamburg Commercial Bannk, wijzend op teruglopende economische cijfers uit de eurozone.

In de VS groeide de industrie weer in januari, terwijl ook daar de dienstensector een groeivertraging liet zien.

De inkoopcijfers benadrukken volgens Vranken wel dat er voorlopig geen extra monetaire stimulans nodig is in de VS. Maar de Fed zal naar verwachting dit jaar nog steeds minstens één keer de rente verlagen en mogelijk twee keer volgens de markt. Het aantal verwachte renteverlagingen is ook niet veranderd voor de ECB, ook al zagen inflatiecijfers uit de eurozone er afgelopen week niet best uit.

Ondertussen blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt robuust. In januari kwamen er 143.000 banen bij in de VS, terwijl het cijfer voor december werd bijgesteld van 256.000 naar 307.000. Ook voor november werd de banengroei opwaarts bijgesteld, van 212.000 naar 261.000. Voor januari werd gerekend op 169.000 nieuwe banen.

De werkloosheid daalde in januari van 4,1 tot 4,0 procent, waar een stabiel niveau werd voorzien, terwijl de loongroei op jaarbasis met bijna 4,1 procent hoger was dan verwacht.

Econoom James Knightley sprak van een "behoorlijk sterk resultaat", wat de verwachtingen dat de Federal Reserve de rente niet snel zal verlagen, heeft bevestigd. ING verwacht een eerste renteverlaging pas in het derde kwartaal.

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf vorige week bij het rentebesluit aan dat beleidsmakers ofwel een duidelijke afnemende inflatie moeten zien of zwakte op de arbeidsmarkt om nog een renteverlaging mogelijk te maken. De arbeidsmarkt lijkt vooralsnog sterk, terwijl de inflatie verhoogd blijft. Consumenten denken dat de inflatie in het komende jaar zelfs zal oplopen van 3,3 naar 4,3 procent, bleek vrijdag uit nieuwe data van de Universiteit van Michigan.

De Bank of England verlaagde afgelopen week conform de verwachting de rente wel met 25 basispunten, tot 4,50 procent. Opvallend was dat alle beleidsfunctionarissen een renteverlaging wilden, alleen twee centrale bankiers stemden voor een verlaging van 50 basispunten, onder wie 'havik' Catherine Mann.

Toch blijft de Britse centrale bank een voorzichtige koers varen en rekenen economen van ING voor dit jaar op nog drie renteverlagingen: in mei, augustus en november.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0380 en daarmee op weekbasis licht hoger. De olieprijzen leverden afgelopen week opnieuw in.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Vandaag in het nieuws

  1. Trump: Nippon neemt US Steel niet langer over

    14:56, ABM Financial News
  2. Helikon neemt belang in Just Eat Takeaway

    14:16, ABM Financial News
NLD25 922,34 -2,32 -0,25%
AEX 924,10 -1,03 -0,11%
US30^ 44.342,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 21.508,40 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 10-02 ASML Holding NV
    notering ex-dividend (Amsterdam)
  2. 11-02 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2024
  3. 11-02 Japan
    Tokyo Stock Exchange gesloten
  4. 11-02 Wereldhave NV
    Jaarresultaat 2024
  5. 11-02 Barco NV
    Jaarresultaat 2025
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl