(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,4 procent tot 916,20 punten.
Beleggers blijven terughoudend onder het handelsgeweld dat door de Amerikaanse president Donald Trump wordt geïnitieerd. Eerder deze week liet Trump weten dat nieuwe importheffingen voor Canada en Mexico voorlopig in de ijskast staan, maar dat de plannen voor extra heffingen voor China wel doorgaan. Daarop reageerde China door ook met importheffingen te komen voor de VS. Ook wordt de export van bijzondere metalen en mineralen beperkt. Verder moeten Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Apple vrezen voor een onderzoek door de Chinese toezichthouder.
Volgens econoom Julian Evans-Pritchard van Capital Economics laat China evenwel ruimte om de aangekondigde maatregelen nog voor 10 februari in te trekken. Ook treffen de Chinezen met hun heffingen slechts 20 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, tegen 450 miljard aan Chinese goederen die door Trump worden gesanctioneerd.
Beleggers hielden vooralsnog het hoofd koel en Wall Street vond dinsdag de weg omhoog. In Europa bleven de verliezen vanochtend beperkt tot enkele tienden van een procent.
"Een sterk cijferseizoen houdt de beurzen overeind", stelde Gina Bolvin van Bolvin Wealth Management Group. Bedrijven in de S&P 500 rapporteerden gemiddeld een winstgroei van 16,3 procent in het vierde kwartaal, zo blijkt uit data van FactSet.
Op macro-economisch vlak was er minder goed nieuws vanuit de eurozone. De dienstensector steeg in januari in een minder hoog tempo.
"Het lage groeitempo van de dienstensector in 2024 zette zich door aan het begin van 2025", zag hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "In januari liet Italië geen vooruitgang zien, terwijl in Duitsland de dienstensector voor het eerst in zeven maanden groeide. Dit is echter hoogstwaarschijnlijk niet het begin van een duurzame groei, omdat Duitsland ook een robuuste groei in de eurozone als geheel nodig heeft", aldus de hoofdeconoom.
"De huidige situatie is zwak", oordeelde De la Rubia, wijzend op teruglopende economische cijfers uit de eurozone. Toch wees de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone vanochtend wel op een kleine groei in januari met de hoogste stand in vijf maanden.
Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0407. De olieprijzen daalden licht.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen steeg ArcelorMittal 1,0 procent. Shell steeg licht, na cijfers van TotalEnergies en Equinor. DSM-Firmenich verloor daarentegen 1,4 procent. Besi, ASML en ASMI liepen tot 1,2 procent terug.
Just Eat won in de AMX 1,0 procent. TKH schreef krap een procent bij. HAL verhoogde het belang ik TKH van 3,50 naar 5,17 procent.
Fugro leverde 2,2 procent in.
Avantium steeg onder de kleinere aandelen 1,4 procent. Avantium is een samenwerking aangegaan met EPC Engineering & Technologies met als doel de technologie voor de continue productie van PEF-polyester verder te ontwikkelen voor een fabriekscapaciteit van 100 kiloton per jaar en groter.
Fastned daalde 2,4 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News