(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. Amerikaanse importheffingen zorgden voor een stevige rode start vanochtend, maar een maand uitstel voor Mexico zorgde voor een kleine opleving aan het einde van de dag.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 534,85 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,4 procent op 21.428,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,2 procent op 7.854,92 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,0 procent lager op 8,583,56 punten.
Washington zou per dinsdag een importheffing van 25 procent zetten op alle goederen uit Mexico, maar vanmiddag was daar plotseling het nieuws van de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum Pardo. De heffingen worden met een maand uitgesteld.
"We hebben een goed gesprek gehad", zei Sheinbaum Pardo op X. In ruil voor het uitstel beloofde Mexico de grensbewaking met de VS te versterken om drugssmokkel nog meer tegen te gaan. Daarentegen zullen de VS meer werk maken van de smokkel van krachtige wapens naar Mexico, aldus de president.
Volgens Trump hebben de twee landen nu een maand de tijd om verder te onderhandelen. "Ik kijk er naar uit om deel te nemen aan deze onderhandelingen, samen met president Sheinbaum", schreef Trump. Hij wil met het buurland tot “een deal” komen.
"De nieuwe handelstarieven van Trump dreigen vooral de directe Amerikaanse buurlanden treffen. In zowel de Mexicaanse als Canadese economie vertegenwoordigt de export van goederen naar de VS ongeveer een vijfde van hun economie. Voor China is dat slechts 3 procent, waardoor de impact daar beperkter zal zijn", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen maandag.
"Waarschijnlijk is dit eerste salvo slechts het begin. Over enkele weken kan ook de Europese Unie in het vizier komen. In het scenario waarin 10 procent-tarieven voor Europa worden ingevoerd, zou dat onze economische groei naar schatting met 0,2 procent drukken. Te overzien dus", voegde hij toe.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de inflatie in de eurozone in januari verder is opgelopen, terwijl een stabilisatie van het prijsniveau werd voorzien. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis van 2,4 naar 2,5 procent, terwijl de kerninflatie stabiel noteerde op 2,7 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,3 procent.
De industrie in de eurozone is het nieuwe jaar iets beter begonnen, met een minder sterke krimp in januari ten opzichte van de maanden ervoor. De index steeg van 45,1 naar 46,6 in januari. In grote landen Duitsland, Frankrijk en Italië kromp de industrie in de afgelopen maand minder hard, terwijl in Spanje sprake was van een groeivertraging. Ook de Nederlandse industrie kromp in januari.
"Het is zeker nog te vroeg om te spreken van groene scheuten in de verwerkende sector, maar we zien de stijging van de PMI als een eerste stap in de richting van stabilisatie, waarmee een einde komt aan twee maanden van verdieping van de recessie", zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.
In de VS was het nieuws beter. Volgens zowel ISM als S&P groeide de Amerikaanse industrie weer in januari.
WTI-olie werd maandag 0,3 procent duurder op 72,75 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,0306. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0391 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0362 op de borden.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt steeg Rheinmetall met 1,1 procent, MTU Aero won 0,8 procent en Fresenius noteerde 0,6 procent hoger. Volkswagen verloor 4,1 procent en Porsche daalde 1,7 procent.
In Parijs steeg Vivendi 1,6 procent, Carrefour sloot vlak en Stellantis daalde 4,5 procent. Kering verloor 3,8 procent. Sanofi sloot fractioneel hoger. De Franse farmaceut koopt voor ongeveer 3 miljard euro 2,3 procent van zijn eigen aandelen terug van cosmeticabedrijf L'Oréal, werd maandagochtend bekend. L'Oréal daalde met 1,3 procent.
In de bredere Stoxx Europe 600 ging de Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer met 12,7 procent onderuit. Het bedrijf kondigde aan dat het 400 banen zou schrappen om verdere kosten te besparen. Dat is ongeveer 5 procent van zijn personeelsbestand. De meeste banen verdwijnen in Zwitserland. In 2024 behaalde Julius Baer een winst van 1 miljard Zwitserse frank, wat iets beter was dan verwacht.
In Amsterdam verloor ASML 1,8 procent, ASMI daalde 1,4 procent en Besi noteerde 2,3 procent lager.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 5.997,15 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News