(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel stevig in het rood, nadat de Amerikaanse regering inderdaad de importheffingen doorvoerde waarmee al tijden werd gedreigd, tegen Canada, Mexico en China. Maar ook Europa lijkt de dans niet te kunnen ontspringen.
De AEX index daalde met 1,2 procent tot 910,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,1 procent liet optekenen en de AScX met 2,3 procent daalde.
"Er is een rush naar veiligheid, een risk-off beweging", zag analist Tom Simonts van KBC Securities.
Klik hier voor: rush naar veiligheid nu turbulentie en volatiliteit de norm worden
De importheffingen waar de Amerikaanse president Donald Trump mee dreigde, bleken dit weekend geen onderhandelingstactiek. De eerste dag van zijn handelsoorlog is daarmee aangebroken. Ook Europa kan volgens analist Corné van Zeijl van Cardano de borst nat maken en vooral autofabrikanten en farmaceuten moeten vrezen voor de acties van Washington.
Klik hier voor: handelsoorlog van start en Europese autofabrikanten en farmaceuten moeten vrezen
Het optimisme dat beursexperts in januari nog voelden, is voor februari volledig verdampt, maar de experts houden wel vertrouwen in ASML, bleek uit de maandelijke enquête van Van Zeijl. "De draai komt onder andere door de onzekerheid over Trumps beleid. Dan weer geen importtarieven, dan weer wel. En dat in een omgeving waarbij aandelen niet goedkoop zijn", lichtte Van Zeijl toe.
Klik hier voor: optimisme beursexperts volledig verdampt maar ASML blijft topfavoriet
Afgelopen weekend bleek dat de Amerikaanse president zijn dreigementen wel degelijk uitvoert. Producten uit Canada en Mexico krijgen importheffingen van 25 procent opgelegd en China kan een aanvullende 10 procent tegemoet zien.
Economisch nieuws kwam vanochtend ook van de inkoopmanagers in de industrie. Deze index wees nog steeds op een krimpende industrie in de eurozone in januari, hoewel iets minder negatief dan een maand eerder. Opvallend was dat de groei in Spanje sterk vertraagde.
In de ochtend meldde het CBS dat de Nederlandse inflatie in januari stevig is gedaald, van 4,1 procent in december tot 3,3 procent. De detailhandel zette in december 1,5 procent meer om, maar zonder correctie voor koopdagen was de omzetgroei slechts 0,1 procent.
Olie werd duurder. Een WTI-future steeg 2,1 procent tot 74,05 dollar. Brent-olie kostte 76,60 dollar per vat.
De euro/dollar verzwakte en noteerde op 1,0248. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog 1,0372 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 24 van de 25 aandelen in het rood. Ahold Delhaize was de enige stijger met een plusje van 0,3 procent. Ook andere defensieve namen zoals Shell, Unilever en RELX hielden het min of meer droog.
Staalreus ArcelorMittal en holding Exor, dat een groot belang heeft in bijvoorbeeld autofabrikant Stellantis, verloren 4,3 en 4,6 procent.
AkzoNobel daalde met 2,6 procent, na koersdoelverlagingen van Barclays, Berenberg en KBC Securities.
In de Midkap-index was Flow Traders de enige stijger. Het aandeel profiteert van de volatiele markten en won 0,1 procent.
Verlichtingsspecialist Signify verloor 3,5 procent en ook Air France-KLM en Just Eat leverden meer dan 3 procent in.
Bij de smallcaps steeg alleen Renewi met een plus van 0,2 procent. Het bedrijf wordt waarschijnlijk overgenomen door Macquarie Asset Management.
Bouwers BAM en Hejmans verloren 5,0 en 3,3 procent. Ebusco daalde zelfs met 6,1 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News