(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gestegen en verstevigde daarmee zijn positie boven de 900 punten. Op een slotstand van 921,94 punten vrijdag won de AEX 2,3 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 901,33 punten.
In de maand januari won de AEX circa 5 procent en de index bereikte met een slot van bijna 922 punten op vrijdag de hoogste stand sinds oktober vorig jaar.
Aan het begin van de laatste handelsweek van januari kwam de 900-puntengrens nog in het geding, nadat de 'chippers' hard onderuit gingen door de zorgen over de Chinese AI-tool DeepSeek. DeepSeek zou net zo goed werken als de OpenAI.
"En dat met gebruik van veel minder geavanceerde en veel goedkopere chips. Bovendien wordt het programma in China gratis aangeboden", zei investment manager Simon Wiersma van ING.
"Het Chinese succes brengt grote twijfels over de grote investeringen en verdienmodellen van de Amerikaanse techbedrijven", volgens de expert van ING.
Zo verloor beurslieveling Nvidia, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, maandag bijna 600 miljard dollar. Dat was de grootste waardedaling van een bedrijf op één dag.
Dinsdag was een dag van herstel en bezinning over DeepSeek. Volgens analisten van Citi wordt de soep ook niet zo heet gegeten. "Gezien het feit dat DeepSeek is gebaseerd op de distillatietechniek die gebruikmaakt van andere AI-modellen, merken we op dat cloudservice providers nog steeds nodig zijn, wat een bewijs is van de aanhoudende sterke groei in de uitgaven voor AI."
Nvidia merkte zelf op dat het DeepSeek-model nog altijd een "aanzienlijk aantal" Nvidia-chips vereiste.
Nadat beleggers van de schrik rond DeepSeek waren bekomen en zich dachten te kunnen richten op meer macro-gerelateerd nieuws halverwege de week, kondigde de Chinese e-commercereus Alibaba woensdag aan zelfs een beter AI-model te hebben dan DeepSeek.
"Wij zijn van mening dat de ontwikkelingen waarschijnlijk de algehele AI-groei zullen versterken, hoewel deze kan verschuiven naar de plaats waar de waarde in het AI-ecosysteem wordt opgebouwd. We raden beleggers aan om te profiteren van de extreme volatiliteit en posities op te bouwen voor groei op langere termijn in het AI-ecosysteem. Maar ook in de energie en andere en de aandelenmarkten in bredere zin", zei Mark Haefele, chief investment officer van UBS Global Wealth Management.
Cijfers Magnificent 7 vallen tot nog toe mee
Wiersma wees erop dat de waarderingen van techaandelen al hoog liggen en met de kwartaalcijfers van vier van de Magnificent 7-aandelen afgelopen week, was er geen ruimte voor tegenvallers.
Meta wist afgelopen kwartaal de verwachtingen te overtreffen en boekte zijn hoogste kwartaalomzet ooit, terwijl Tesla weliswaar iets teleurstelde qua resultaten, maar beleggers wel oren hadden naar de visie van CEO Elon Musk. Die verwacht nog altijd dat Tesla het meest waardevolle bedrijf ter wereld zal worden, dankzij robotics en zelfrijdende voertuigen.
Wiersma wees daarbij op de positieve verwachtingen van Tesla over de introductie en productie van goedkopere EV's.
"Bij Musk moet je echter wel een slag om de arm houden wanneer hij iets 'belooft'", zei Wiersma van ING.
Microsoft wist de verwachtingen ook te verslaan, maar de groei bij de belangrijke cloudtak Azure bleef achter in het afgelopen kwartaal. "De groei van hun AI-business, van 175 procent, was echter bijzonder sterk", aldus Wiersma.
Apple wist te overtuigen, ondanks dat de iPhone-verkopen tegenvielen. Met name de Service-tak deed goede zaken. Wiersma wees op de redelijk positieve vooruitzichten waarmee Apple kwam en stelde dat de cijfers van de Magnificent 7 tot nog toe "overwegend meevallen."
"Geen aanleiding om negatief te worden over aandelen uit de sectoren IT en communicatiediensten", aldus de expert van ING.
Monetaire beleid Fed en ECB loopt verder uiteen
Op macro-economisch vlak ging de aandacht afgelopen week uit naar de rentebesluiten van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank en economische cijfers uit de VS en eurozone.
De Fed handhaafde conform de verwachting de rente, terwijl de ECB die juist met 25 basispunten verlaagde, en voorlopig nog niet klaar lijkt, ook omdat de economie verzwakt. In het vierde kwartaal kwam de groei in de eurozone tot stilstand, onder meer omdat in de grootste economieën, Duitsland en Frankrijk, sprake was van een lichte krimp.
Carsten Brzeski van ING vindt de depositorente van 2,75 procent nog steeds restrictief. "Te restrictief voor de huidige zwakke economie van de eurozone", aldus de econoom.
In haar toelichting gaf ECB-voorzitter Christine Lagarde donderdag aan dat er neerwaartse risico's zijn voor de economische groei, zoals de importheffingen waar president Trump mee dreigt.
Daarbij zouden eventuele handelsbeperkingen de inflatievooruitzichten onzeker maken, maar speculeren over een mogelijke impact is lastig, volgens Lagarde, die verder benadrukte dat de ECB niet op een vooraf vastgelegd pad zit en per bijeenkomst blijft beoordelen wat het met de rente zal doen.
En terwijl de markt speculeert over de neutrale rente: oftewel het niveau waarop de economie noch gestimuleerd noch afgeremd wordt en de inflatie dus stabiel blijft, benadrukte Lagarde donderdag dat dit voorbarige discussies zijn. En dat geldt ook voor de eindrente.
Volgens econoom Mark Wall van Deutsche Bank is de ECB nog niet klaar met het verlagen van de rente, in elk geval tot een neutraal niveau, of mogelijk zelfs daaronder.
In de VS groeide de economie in het vierde kwartaal met 2,3 procent, na een groei van 3,1 procent in de drie maanden ervoor, terwijl de PCE-kerninflatie in december stabiel bleef op 2,8 procent.
Beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees erop dat Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn toelichting op het rentebesluit aangaf dat de inflatie echt een duidelijke daling moet laten zien voordat de centrale bank de rente weer kan verlagen. Ook zei Powell dat het huidige renteniveau ruim boven de neutrale rente blijft, "wat erop wijst dat de Fed nog steeds kan neigen naar verlagingen", aldus Vranken.
Bank of America denkt dat er geen Amerikaanse renteverlaging komt dit jaar, iets wat president Trump niet leuk zou vinden, denkt de expert van Bank Edmond de Rothschild.
Volgens ING ligt de inflatie in de VS op koers om de doelstelling van 2 procent te bereiken, maar wegen de dreigende importheffingen van Trump zwaar op de vooruitzichten, wat betekent dat de Fed afwachtend blijft.
De euro/dollar handelde vrijdag onder de 1,04 en daarmee op weekbasis ruim een procent lager, terwijl de olieprijzen verder terrein verloren. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde afgelopen week licht, terwijl de Duitse variant meer dan 10 basispunten lager stond dan vorige week.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News