(ABM FN-Dow Jones) De euro stond dinsdagochtend onder druk ten opzichte van de dollar, nadat de Amerikaanse president Donald Trump maandagavond laat aankondigde dat hij algemene importheffingen wil invoeren die "veel groter" zijn dan 2,5 procent en daarnaast ook gerichte heffingen wil zetten op producten als staal, koper en halfgeleiders.
Trump zei dat in reactie op een vraag over berichten dat zijn minister van Financiën, Scott Bessent, een voorstander zou zijn van een wereldwijde importheffing van 2,5 procent.
"Deze week zal de markt waarschijnlijk gefocust blijven op de ontwikkelingen vanuit de Trump-regering, wat de rentebesluiten van zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank overschaduwt, omdat grote verrassingen daar onwaarschijnlijk lijken", zeiden valuta analisten van Danske Bank.
Volgens valuta-experts van ING zouden de valutamarkten na een door Trump gedomineerde start van het jaar, deze week de blik weer moeten richten op de centrale banken, maar gebeurt het tegenovergestelde.
Verder toonde de verkoopgolf van techaandelen op maandag, vanwege de zorgen over het Chinese AI-model DeepSeek, dat de dollar niet zo efficiënt bleek als veilige haven, aldus ING, "omdat de markten zich concentreerden op het potentiële welvaartseffect op Amerikaanse consumenten en als gevolg daarvan mogelijk een meer dovish Fed."
De dollar kon maandagavond laat herstellen door de nieuwe dreiging van Amerikaanse importheffingen. Het feit dat deze plannen actief worden uiteengezet door het ministerie van Financiën en niet alleen worden geïmpliceerd door Trump, verkleint het opwaarts potentieel van de euro aanzienlijk, aldus ING.
Afgezien van een eventuele correctie van de dollar, omdat de zorgen over algemene importheffingen toch weer zouden afnemen, zijn er weinig aanjagers voor de euro, hetgeen later deze week zal worden onderstreept door een dovish rentebesluit van de ECB, denkt ING.
De euro/dollar handelde dinsdag richting het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 1,0435.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News