(ABM FN-Dow Jones) De Europese markten zijn dinsdag verdeeld gesloten, nadat de Amerikaanse markten de openingswinsten moesten inleveren. Dit terwijl de obligatierentes stabiel bleven na een recente stijging.
De Stoxx Europe 600 index sloot vrijwel vlak op 508,28 punten. De DAX-index steeg 0,7 procent tot 20.271,33 punten in Frankfurt en de CAC 40 won 0,2 procent op 7.423,67 punten. In Londen daalde de FTSE 100 index 0,3 procent naar 8.201,54 punten.
De aandelenkoersen stegen aanvankelijk na een bericht dat suggereerde dat Donald Trump een geleidelijke benadering kiest voor de hogere importheffingen, maar zorgen over de stijgende rendementen op staatsobligaties dempten het optimisme.
Het transitieteam van Trump bespreekt de optie om de importheffingen met 2 tot 5 procent per maand te verhogen, meldde Bloomberg. "Een blijvende stijging van de heffingen op dat tempo zou zeker niet triviaal zijn, dus het spreekt niet vanzelf dat dit scenario zal meevallen", stelde Deutsche Bank. "De markt haakt echter aan op het graduele element en niet waar dat uiteindelijk toe leidt."
De aandacht ging dinsdag uit naar de Amerikaanse producentenprijzen, die vertraagden naar een stijging van 0,2 procent in december, van 0,4 procent in november. Op jaarbasis stegen de kernprijzen ook minder snel dan een maand eerder. Woensdag volgen de consumentenprijzen, die doorgaans meer gewicht in de schaal leggen.
De rentes kwamen dinsdag nauwelijks van hun plaats. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde op 4,78 procent en de Duitse Bund op 2,58 procent.
De euro/dollar boekte wat terreinwinst tot 1,0285. Experts van Danske Bank vinden de recente dollarrally overdreven en sluiten een herstel van de euro op korte termijn niet uit.
De prijs van een vat Brentolie daalde 0,8 procent tot 80,32 dollar. Mogelijk speelde nieuws over een staakt-het-vuren in Gaza een rol.
Stijgers en dalers
Banken waren gewild dinsdag. ING werd bijna 0,6 procent meer waard, Spaanse banken BBVA en Banco Santander wonnen respectievelijk 1 procent en 2,3 procent en BNP Paribas werd ook 2,0 procent meer waard in Parijs. Deutsche Bank sloot 3,4 procent hoger en kon Commerzbank 3,3 procent bijschrijven.
Volgens UBS hebben Amerikaanse en Europese beleggers goede verwachtingen over de aandelen van Europese banken dit jaar, maar wachten ze op meer zekerheid om hun posities binnenkort uit te bouwen. De analisten denken dat de waarderingen een korting bieden van 20 procent, als er inderdaad nauwelijks meer renteverlagingen van centrale banken te verwachten zijn.
In Parijs was bandenmaker Michelin trek en won 2,7 procent. Renault kon1,8 procent bijschrijven.
Kering en Eurofins Scientific hadden een mindere dag en verloren 3,0 en 6,0 procent
In Frankfurt waren Symrise en Sartorius de grootste dalers met verliezen van 2,8 en 3,2 procent.
Equinor gaf een update over het vierde kwartaal zonder groot nieuws, maar wees wel op zwakkere inkomsten uit marketing, midstream en verwerking, volgens Citi, dat zijn verwachting voor de kwartaalwinst licht verlaagde. Het aandeel sloot 1,2 procent lager.
BP verloor bijna 3 procent, nadat het oliebedrijf zei dat de winst in het vierde kwartaal met ongeveer 300 miljoen dollar werd gedrukt door lagere marges bij de raffinaderijen.
JD Sports verloor in Londen 6 procent nadat het opnieuw de outlook voor het hele jaar neerwaarts moest bijstellen.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen zakten na een hogere opening in de rode cijfers. De S&P stond 0,3 procent lager rond sluitingstijd in Europa.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News