(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag aan het einde van de ochtendhandel lager, nadat de stemmming betrok door de sterke Amerikaanse banencijfers van vrijdag, met koersdalingen over een breed front, terwijl de euro onderuit ging tegenover de Amerikaanse dollar.
De Stoxx Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 507,70 punten. De DAX-index daalde 0,6 procent tot 20.088 punten in Frankfurt en de CAC 40 verloor 0,75 procent in Parijs, tot 7.376 punten. In Londen liet de FTSE 100 index een kwart procent liggen op 8.226,76 punten.
De sterke banencijfers uit de Verenigde Staten afgelopen vrijdag wijzen op een krappere arbeidsmarkt en hebben de verwachtingen voor meerdere renteverlagingen door de Fed dit jaar laten vervliegen. Daardoor werd de dollar veel sterker. De markt rekent nog maar op één renteverlaging van 25 basispunten dit jaar.
Bank of America voorziet zelfs geen renteverlaging maar een verhoging als volgende stap van de Fed, merkte Simon Wiersma van ING op. "De Amerikaanse economie lijkt te versnellen wat de kans op aantrekkende inflatie vergroot en de desinflatietrend zal breken", aldus Wiersma.
Philip Lane van de Europese Centrale Bank zei intussen dat de ECB de rente zal blijven verlagen, maar in een tempo dat ervoor zal zorgen dat de inflatie verder afkoelt.
Voor het Verenigd Koninkrijk zal een economisch groeicijfer deze week meer licht laten schijnen op het rentepad dat kan worden verwacht van de Bank of England, stelden analisten van Pantheon.
Uit China kwam intussen het nieuws dat de export daar fors is gestegen, met bijna 11 procent, terwijl ook de import licht groeide. Citi verwacht dat deze trend van aantrekkende handel voorlopig aanhoudt.
De Amerikaanse futures stonden lager, in afwachting van inflatiecijfers op woensdag.
De olieprijs steeg fors tot 80,65 dollar voor een vat Brent-olie en 76,50 dollar voor WTI, nadat Amerika vrijdag nieuwe sancties tegen Rusland aankondigde, om de inkomsten uit olie-export te laten opdrogen. Een koude winter in Texas en onzekerheid over de koers van de regering Trump droegen bij aan de prijsstijging.
De euro/dollar daalde sterk, met 1,2 procent, tot 1,0192 dollar. UOB ziet de euro verder dalen tot pariteit met de dollar, waar een steunniveau zou liggen.
Stijgers en dalers
De branden in Los Angeles zullen waarschijnlijk Europese herverzekeraars niet significant treffen in de resultaten, volgens Berenberg. De analisten rekenen op een schadepost van 6 miljard dollar. Hannover Rueck verloor 1,7 procent in Frankfurt, Zurich Insurance verloor 1,3 procent en Swiss Re 0,9 procent in Zürich.
Porsche verwacht meer uitdagingen door de zwakte in China, die het aantal geleverde auto's drukt. Chinezen kiezen voor goedkopere, lokaal gemaakte auto's, in plaats van Europese fabrikanten. Het aandeel steeg 2 procent.
Stellantis verloor 2,5 procent in Parijs, maar Mercedes steeg 0,8 procent in Frankfurt en Volkswagen stond licht lager.
Energiebedrijven E.ON en RWE stegen. Ook Deutsche Telekom noteerde hoger in Frankfurt.
Betaalbedrijf Adyen en halfgeleiderreus ASML waren sterke dalers in Europa met 5,2 en 3,0 procent koersverlies. Ook STMicroelectronics leverde bijna 4 procent in en Infineon verloor 2,6 procent.
Banken waren in trek, dankzij de hogere rente, met plussen van 2,4 procent voor het Spaanse BBVA en 1,1 procent voor ING.
Futures
De Amerikaanse beurzen openen maandag naar verwachting lager. De future op de S&P500 index wijst op een openingsverlies van 0,8 procent.
De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag ook al in het rood. De S&P 500 daalde 1,5 procent op 5.827,04 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent op 41.938,45 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 19.161,63 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News