DSM doet overname<br> in Brazilië DSM doet overname
in Brazilië
 Belastingdienst in zee met Brunel Belastingdienst in zee met Brunel Inloggen
Registreren
17 november, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Shell en Unilever of Facebook en Apple?

1-11-2017
Vroeger hadden beleggers niet zoveel te kiezen. Dat was toen nog niet zo nodig ook, met weinig moeite had je een aardig aandelenpakketje waarnaar je niet zoveel omkijken had.
Vroeger hadden beleggers niet zoveel te kiezen. Dat was toen nog niet zo nodig ook, met weinig moeite had je een aardig aandelenpakketje waarnaar je niet zoveel omkijken had. De koersontwikkeling las je de volgende dag in het ochtendblad, waarna je de hond uit liet. Koerswinst was leuk maar ook niet zo boeiend, je deed je aandelen toch niet weg. We hebben het over de tijd dat effectenportefeuilles nogal eens waren samengesteld uit aandelen Koninklijke Olie (Shell), Unilever, Philips en AKZO. Dat was toentertijd al een aardig gespreide portefeuille. Het ging beleggers vooral om de jaarlijkse dividenduitkeringen, een leuk extra appeltje voor de dorst.

Tegenwoordig is dat wel anders. Je kunt de koersen real time volgen en professionele beleggers met supersnelle computers kopen en verkopen in minder dan een seconde. Over beleggingshorizon gesproken… De bovengenoemde bedrijven zijn al lang niet meer de bouwstenen voor een goed gespreide effectenportefeuille, hoewel nog heel wat Nederlandse beleggers uitsluitend in Nederlandse aandelen beleggen. 

Regelmatige lezers van deze column weten dat ik een voorstander ben van goede spreiding in een beleggingsportefeuille, omdat dat de makkelijkste manier is om risico te reduceren. Zo’n spreiding kan je gemakkelijk bereiken met beleggingsfondsen, met één koop heb je een flinke spreiding te pakken.

Toch zijn er ook argumenten om zelf in afzonderlijke aandelen te beleggen. Bijvoorbeeld omdat je dat leuk vindt, je krijgt toch meer gevoel bij het aandeel Apple dan bij de wereldindex in aandelen. Als je een beleggingsfonds koopt dat de wereldindex volgt dan beleg je daarmee in Apple, maar ook in zo’n 1600 andere aandelen. Prima spreiding dus, maar nogal onpersoonlijk. 

Zelf beleggen kan een kick geven. Je doet er ervaring mee op en als je mazzel hebt dan maak je koerswinst. Beleggers in Shell, Unilever, Philips en AKZO mogen dit jaar niet klagen. Deze vier aandelen zijn dit jaar gezamenlijk zo’n 23 procent opgelopen. Bepaald niet slecht, maar ze blijven wel achter ten opzichte van hun moderne opvolgers Facebook, Apple, Amazon en Alphabet (Google). Ondanks de zwakke dollar zou je met zo’n pakketje ruim 37 procent koerswinst hebben gescoord dit jaar. 

Eigenlijk heeft zo’n smalle portefeuille weinig met beleggen te maken, het risico is daarvoor te hoog. Toegegeven, het is beleggen vanuit de achteruitkijkspiegel, en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De moraal van dit verhaal is dat beleggers beter op zoek kunnen gaan naar de beurslievelingen van de toekomst, in plaats van die uit het verleden.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
OCI 19.18 2.38%
GrandVision 20.64 1.08%
DSM 76.62 0.99%
BESI 70.66 0.77%
dalers DALERS
Altice 8.10 -12.0%
Air France-K 10.98 -4.06%
Flow Traders 17.83 -4.01%
Gemalto 32.25 -3.17%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Wanneer kunt u als ondernemer met pensioen?
Beschikt u over een vrij belegbaar vermogen van meer dan € 350.000? Download dan nu “Een Pensioenplan in 15 minuten”, geschreven door het bedrijf van vermogensbeheerder Ken Fisher. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Anadolubank positief 0.50 %
LeasePlan Bank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Argenta positief 0.40 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail