Consumenten-<br>vertrouwen VS<br> in de lift Consumenten-
vertrouwen VS
in de lift
Winstwaarschuwing Brunel Winstwaarschuwing Brunel Inloggen
Registreren
19 augustus, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Nepnieuws

7-8-2017
Niet alles wat je leest of hoort in de media is waar, correct en volledig, dat geldt zeker ook voor financieel nieuws.
Niet alles wat je leest of hoort in de media is waar, correct en volledig, dat geldt zeker ook voor financieel nieuws. Dat wil nog weleens ondoordacht zijn, mede doordat in dit soort berichten vaak wordt teruggekeken, maar waarop eigenlijk? Bijvoorbeeld op een grafiek van de AEX-index, om aan te geven of dat de beurs hoog of laag staat. Die index is echter elk jaar anders van samenstelling, dus wie naar een tienjarige AEX-grafiek kijkt ziet daarin het resultaat van tien verschillende portefeuilles. Bovendien wordt daarbij geen rekening gehouden met uitgekeerde dividenden en de invloed van geldontwaarding (inflatie). Al met al is zo’n grafiek geen goede basis om een voorspelling op te baseren, hoewel dat wel wordt gesuggereerd door het gebruik hiervan.

Omdat de mens visueel is ingesteld zijn grafieken prettige hulpmiddelen, ze leveren echter vaak een vertekend beeld op. Beursvoorspellingen zijn onbetrouwbaar. Veel analisten onderbouwen hun prognoses met grafieken en aannames, maar daaraan heb je eigenlijk niet veel. Het is nogal eens nepwetenschap. 

Historisch gezien zijn aandelen momenteel hoog geprijsd, gebaseerd op de verwachte bedrijfswinst per aandeel, de zogenoemde koers/winstverhouding. Op basis daarvan zou je een koersdaling kunnen verwachten en die wordt dan ook regelmatig door beursanalisten aangekondigd. Zo’n voorspelling hoor je het hele jaar door, jaar in jaar uit. Tja, dan krijgt er altijd wel iemand een keer gelijk en die mag zich dan een tijdje goeroe noemen. Dat heeft weinig met wijsheid en veel met geluk te maken.

Lange termijnbeleggers kunnen de financiële pagina’s beter niet lezen, deze bevatten te veel slecht nieuws. Omdat we hierop van nature willen reageren is de kans groot dat in zo’n situatie beleggingen worden verkocht. Achteraf vaak op een ongelukkig, want laag, moment. Dat is extra vervelend als dat gebeurt op basis van nepnieuws.

Beleggers kunnen beter een goed boek lezen. Bijvoorbeeld A Random Walk Down Wall Street, van Burton Malkiel, uitgebracht in 1973. Malkiel wist beursbewegingen en analyses goed te fileren. Hij schreef toen al over het nut van spreiding en het focussen op lage kosten. Het boek wordt regelmatig geactualiseerd en nog steeds zeer de moeite waard. Ook lezenswaardig; Misleid Door Toeval en De Zwarte Zwaan, geschreven door beurshandelaar en filosoof Nassin Nicholas Taleb. Hij schrijft over de invloed van toeval op het leven en beleggingsresultaten. Deze invloed is groter dan je denkt, kan ik hier al verklappen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Wessanen 15.17 0.70%
Philips Ligh 32.65 0.52%
ArcelorMitta 22.18 0.45%
ASR Nederlan 32.53 0.29%
dalers DALERS
Vopak 37.68 -8.89%
Aegon 4.97 -2.74%
Fugro 10.71 -2.50%
Intertrust 14.45 -2.30%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
FitVermogen Fondsbeleggen
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten! Met prijswinnende fondsen van NN. Makkelijk en flexibel. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.55 %
Knab positief 0.50 %
Anadolubank positief 0.50 %
MoneYou positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »