Groei industrie New York minder sterk Groei industrie New York minder sterk Productie industrie VS iets gestegen Productie industrie VS iets gestegen Inloggen
Registreren
17 december, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Leugens, grove leugens, en statistieken

12-10-2017
In de onzekere wereld van beleggen wordt graag gezocht naar houvast. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van statistische gegevens, liefst in de vorm van grafieken.
In de onzekere wereld van beleggen wordt graag gezocht naar houvast. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van statistische gegevens, liefst in de vorm van grafieken. De mens is immers visueel ingesteld, dus een aansprekende grafiek is dan welkom. Helaas gaat het nogal eens mis met de cijfermatige onderbouwing en de daarop gebaseerde grafiek. Daar zijn nogal wat redenen voor.

Als je een grafiek bekijkt weet je zelden waarom die er zo uitziet. Zijn alle bepalende factoren betrokken bij het onderzoek? De cijferreeks beslaat een bepaald tijdvak. Is dat toeval, of kwam deze reeks wel erg mooi uit bij de conclusie van het bijbehorende verhaal? Is de analyse van de cijferreeks volledig? 

Dat zou knap zijn, want het gedrag van beleggers is behoorlijk complex. Bovendien werkt statistiek hooguit door tot de dag van vandaag, de cijfers van morgen zijn er immers nog niet. 

“Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Dit beursgezegde doet vermoeden dat er een regelmatigheid zou bestaan in het koop- en verkoopgedrag van beleggers. Als dat al zo zou zijn zullen grote beleggers en hedge funds daarop inspelen en worden dit soort bewegingen daardoor geneutraliseerd. 

Het is verstandig om zeer terughoudend te zijn met het leggen van verbanden tussen beleggingsgegevens, ook wel correlaties genoemd. Beleggers vinden het prettig als correlaties in hun portefeuille laag zijn. Dan zullen de koersen van hun beleggingen niet gelijktijdig dalen bij tegenvallende economische berichten of andere rampspoed. Ook hier moet je voorzichtig zijn met conclusies gebaseerd op historische cijfers. Onder andere door het gebruik van zeer snelle computersystemen door hele grote beleggers is de omgeving behoorlijk veranderd. Dan heb je niet zoveel aan de analyse van een tienjarige cijferreeks.

Hetzelfde geldt voor aandelenkoersen. Door overnames, reorganisaties en veranderende marktomstandigheden is het verraderlijk om de koersontwikkeling van een bedrijf over een langere periode te bekijken en er vervolgens een aan- of verkoopbeslissing op te baseren. De kernactiviteit van het betreffende bedrijf kan behoorlijk veranderd zijn. Beleggers die nauwlettend koersbewegingen volgen en daarop handelen zijn lang niet altijd succesvol. Over een langere periode behalen actieve beleggers zelden een beter rendement ten opzichte van beleggers die een breed gespreide beleggingsportefeuille samenstellen en die periodiek herbalanceren. Toegegeven, deze conclusie is eveneens op statistische wijze vastgesteld, maar gelukkig is niet alle statistiek flauwekul. 

 “Er zijn leugens, grove leugens en statistieken” wordt er gezegd. Dat is misschien een beetje overdreven, maar wees kritisch op conclusies gebaseerd op cijferreeksen. Neem ze met een korreltje zout, dat belegt lekkerder.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Galapagos 77.61 8.82%
Air France-K 13.33 2.85%
Flow Traders 20.38 1.88%
KPN 2.92 1.28%
dalers DALERS
TomTom 8.40 -4.10%
ArcelorMitta 26.14 -1.88%
Arcadis 18.30 -1.51%
Randstad 51.19 -1.35%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Zorgverzekering overstappers bespaarden € 61 miljoen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
FitVermogen Fondsbeleggen
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten! Met prijswinnende fondsen van NN. Makkelijk en flexibel. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Anadolubank positief 0.50 %
LeasePlan Bank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Argenta positief 0.40 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail