Groei industrie New York minder sterk Groei industrie New York minder sterk Productie industrie VS iets gestegen Productie industrie VS iets gestegen Inloggen
Registreren
17 december, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Goedkoop kan duurkoop zijn

24-7-2017
Succesvol beleggen is in beginsel niet ingewikkeld: je koopt op een lage koers en verkoopt tegen een hogere koers. Hoe moeilijk kan dat zijn?
Veel ondernemers hanteren het adagium; “Je moet het verdienen aan de inkoop”. Dat adagium geldt natuurlijk ook voor beleggers, maar hoe weet je nou of een aandeel goedkoop of duur is? Daarover zijn de meningen verdeeld. Gelukkig maar, anders werd er geen aandeel meer verhandeld. 

Een eenvoudige en veel gebruikte maatstaf voor de waardering van een aandeel is de koers/winst verhouding. Dit getal geeft aan hoeveel jaren het kost voordat je je investering hebt terugverdiend aan de hand van de winst die het bedrijf maakt, verdeeld over het aantal uitstaande aandelen. Bij een koers/winstverhouding van 10 is dat 10 jaar, bij een k/w van 5 is dat 5 jaar, enzovoort. Hoe lager het getal, hoe eerder je je investering hebt terugverdiend en dus hoe ´goedkoper´ het aandeel.  Althans, zo zou het moeten zijn.

Om een goede k/w-berekening te kunnen maken moet je een inschatting maken van de winstontwikkeling in de komende jaren. Daarover valt natuurlijk niets met zekerheid te zeggen. Het is onverstandig om alleen te kijken naar de huidige koers/winstverhouding. Dat is slechts een momentopname. Bovendien kan winst worden beïnvloed door allerlei boekhoudkundige maatregelen. Kortom, wie alleen naar de actuele koers/winstverhouding kijkt is nogal kortzichtig bezig. Helaas geldt dat ook voor andere waarderingsmethodes en dat verklaart waarom zelfs professionele beleggers veel moeite hebben om de succesaandelen van de toekomst te selecteren.

Beleggers die het adagium van de ondernemer hanteren zullen op zoek gaan naar aandelen met een lage koers/winstverhouding en een hoog dividendrendement. Dat zijn bijvoorbeeld aandelen van autoproducenten. Helaas werd deze sector onlangs opgeschrikt door een bericht over kartelvorming, waardoor aandelen van onder andere BMW, Daimler en vooral Volkswagen in één dag met 2,5 tot 5 procent daalden. Het is een risico dat elke belegger loopt, dan helpt het dus niet of je een goedkoop aandeel te pakken hebt, een koersdaling kan altijd plaatsvinden.

Een hoge koers/winstverhouding betekent misschien wel dat de winstgroei van het betreffende bedrijf de komende jaren bovengemiddeld kan zijn. Dan is het juist een aantrekkelijk aandeel! Als je dus een mix maakt van goedkope en duurdere aandelen waarin je vertrouwen hebt, dan boek je waarschijnlijk uiteindelijk het beste resultaat. Hou wat geld achter de hand voor het geval de koersen toch fors dalen, dan kan je alsnog bijkopen. Je moet het tenslotte verdienen aan de inkoop!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Galapagos 77.61 8.82%
Air France-K 13.33 2.85%
Flow Traders 20.38 1.88%
KPN 2.92 1.28%
dalers DALERS
TomTom 8.40 -4.10%
ArcelorMitta 26.14 -1.88%
Arcadis 18.30 -1.51%
Randstad 51.19 -1.35%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Zorgverzekering overstappers bespaarden € 61 miljoen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Wanneer kunt u als ondernemer met pensioen?
Beschikt u over een vrij belegbaar vermogen van meer dan € 350.000? Download dan nu “Een Pensioenplan in 15 minuten”, geschreven door het bedrijf van vermogensbeheerder Ken Fisher. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Anadolubank positief 0.50 %
LeasePlan Bank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Argenta positief 0.40 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail