Spaanse De Guindos op weg naar directie ECB Spaanse De Guindos op weg naar directie ECB Hogere resultaten<br> voor Wolters Kluwer Hogere resultaten
voor Wolters Kluwer
Inloggen
Registreren
20 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Beleggen als Warren Buffett

11-7-2017
De 86-jarige Warren Buffett wordt gezien als één van de grootste en beste beleggers uit de geschiedenis van de beurs.
De 86-jarige Warren Buffett wordt gezien als één van de grootste en beste beleggers uit de geschiedenis van de beurs. Dat hij succesvol is kan wel objectief worden vastgesteld, zijn vermogen wordt geschat op zo’n 80 miljard dollar, voornamelijk verdiend met beleggen. Zijn trouwe volgelingen zullen ook niet te klagen hebben; wie in 1965 10.000 dollar had geïnvesteerd in zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway zou nu ruim 50 miljoen dollar bezitten. Ook de laatste tien jaar presteert het fonds uitstekend; het gemiddeld rendement ligt op bijna 11 procent per jaar. Een koopje is het niet, je betaalt zo’n 255.000 US$ per aandeel. Gelukkig is er ook een gesplitste versie beursgenoteerd, die kost 170 dollar met nagenoeg hetzelfde historische rendement.

Buffetts leermeester was Benjamin Graham, de gerenommeerde professor die Warren Buffett veel geleerd heeft over waardebeleggen. Reeds in 1934 was Graham mede-publicist van het boek Security Analysis, waarin hij het verschil beschreef tussen lange termijnbeleggen en speculeren. Nog steeds zijn er genoeg investeerders te vinden die hun beleggingsbeleid baseren op de grondregels uit dit boek en Buffett is er daarvan één.

Warren Buffett had een paar vuistregels bij zijn investeringsbeslissingen: hij keek of het betreffende bedrijf financieel gezond was, met weinig tot geen schulden. Veel en constante omzet, goede marktpositie en niet afhankelijk van één bestuurder. Buffett moest het bedrijf kunnen begrijpen. Daarmee heeft Berkshire Hathaway 27 miljard US$ belegd in Kraft Heinz, recentelijk in het nieuws vanwege de overnamepoging op Unilever. Verder 27 miljard US$ in de financiële dienstverlener Wells Fargo & Co, 18,5 miljard US$ in Apple en 18 miljard US$ in Coca-Cola. De beleggingsportefeuille bestaat verder voor 70 miljard US$ in een veertigtal andere bedrijven.

Opmerkelijk is dat het leeuwendeel van de beleggingsportefeuille van Buffett is opgebouwd uit Amerikaanse bedrijven. Het lijkt wel een particuliere belegger! Die staan er ook om bekend voornamelijk te kopen op hun thuismarkt en te weinig spreiding aan te brengen. Waarom doet Buffett dit ook op deze manier en gaat het bij hem wel goed?

Belangrijkste reden is dat hij zijn analyses goed doet, investeert in grote bedrijven die wereldwijd opereren (indirect heeft Buffett daarmee dan toch zijn geografische spreiding) en de aandelen heel lang in portefeuille houdt. Zo houdt hij zijn beleggingsportefeuille overzichtelijk. De meeste door Buffett gekozen Amerikaanse bedrijven zijn sowieso toonaangevend en veel gezocht door beleggers uit alle hoeken van de wereld. Dat kan je van veel AEX-aandelen helaas niet zeggen.  

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Flow Traders 32.48 3.57%
SBM Offshore 13.73 1.63%
ArcelorMitta 28.80 1.20%
Arcadis 18.71 0.97%
dalers DALERS
TomTom 7.91 -4.21%
Altice 7.95 -2.89%
Vopak 38.20 -2.25%
Wessanen 15.50 -1.90%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »